Vaječné šílenství a alkohol – Stock zvažuje vlastní zdroj vajec pro vaječný likér

21. března 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

Božkov_Vaječný_likér

Stock Plzeň vážně zvažuje, že si pro výrobu svého Božkova Vaječného likéru zajistí vlastní zdroj vajec. Informoval o tom dnes mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek.

Projekt „vaječné soběstačnosti“je podle něj reakcí na raketově rostoucí cenu základní suroviny pro výrobu Božkova Vaječného likéru. Měsíčně se totiž pro výrobu jednoho z klíčových produktů Stocku Plzeň spotřebuje zhruba 30 tun vaječných žloutků.

Božkov Vaječný likér obsahuje nejméně 140 gramů čerstvých vajec na litr, což představuje až dvojnásobek oproti některým jiným produktům na trhu. Proto vývoj cen vajec ve Stocku Plzeň sledují se znepokojením. Stock Plzeň již zadal společnosti Interlacto zpracování studie, která analyzuje možnosti kapitálového vstupu do některé z firem zabývajících se produkcí vajec či vybudování vlastního chovu na zelené louce. Analýza společnosti Interlacto, která v současnosti vaječnou složku pro Božkov Vaječný likér dodává, by měla být dokončena ještě na jaře a poté Stock Plzeň zahájí vlastní projekt.

Pouze výrobky, které splňují podmínku obsahu 140 g vaječných žloutků na litr, mohou používat označení „vaječný likér“. Produkty s nižším obsahem vaječné složky se mohou nazývat pouze„likér s přídavkem vajec“, často používají také označení „krém“ apod. Právě takových výrobků je na trhu většina. Kvalita vaječného likéru z Božkova byla potvrzena i v nezávislých testech, které jej hodnotí jako jednoznačně nejlepší produkt na trhu. Nejlepší hodnocení dostal Božkov Vaječný likér například v testu časopisu Svět potravin (vizhttp://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2666&idreturn=4) v prosinci loňského roku. Podobně koncem roku 2010 získal Božkov Vaječný likér první místo v hodnocení časopisu Katka.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka