V pražské Holešovické tržnici se v sobotu uskuteční gastronomický festival ryb

8. prosince 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

IMG_6870 uzený kapr

V sobotu 10. prosince se v pražské tržnici v Holešovicích uskuteční největší gastronomický festival zaměřený výhradně na čerstvé ryby. Informovala o tom Jana Bakešová z agentury Crest Communications s tím, že rybí festival se bude konat od 10 do 20 hodin v hale č. 36.

Všichni, kteří milují rybí pochoutky, se mohou těšit na čerstvé ryby z Jadranského a Středozemního moře, na norské lososy, tuňáky, mořské plody a spoustu dalších mořských dobrot. O skvělou zábavu se postarají kuchaři vyhlášených restaurací, chorvatská živá kapela a firma Chefparade, která pořádá kurzy vaření.

„Rybí festival jsme záměrně uspořádali v adventnímčase a věříme, že si zde pochutnají nejen gurmáni, kteří se v rybách vyznají, ale že se i mnoho lidí nechá inspirovat na Vánoce a pro své blízké pak připraví třeba i trochu jinou štědrovečerní večeři než je tradiční smažený kapr,“uvedl za provozovatele Pražské tržnice marketingový manažer JanŠtíhel z Delta Center.

Celý festival se ponese v temperamentním balkánském duchu, hlavně díky chorvatské kuchyni s typickými způsoby přípravy rybích pokrmů. Balkánský temperament bude vyvážen také elegantní severskou kuchyní, kterou budou reprezentovat hlavně tuňáci a lososi. Pokrmy budou připravovat profesionální kuchaři restaurací a firem Kogo, Mirellie, Sapore, Chopin, Café Letná a Fjord Bohemia. K pravé balkánské náladě přispěje také chorvatská živá kapela. Pro zájemce budou připraveny kurzy vaření společnosti Chefparade, na kterých se návštěvníci naučí připravovat například lososa, sushi nebo dary moře. Chefparade má také připravenu kuchařskou show. Festival bude cenově velmi přijatelný – rybí pokrmy budou k dostání už od 50 Kč.

Návštěvníci tržnice si budou moci ryby také nakoupit, například od společnosti Chorvatské ryby, dovozce čerstvých ryb z Jadranského moře, který se může pochlubit certifikátem zaručující čerstvost ryb – ty jsou totiž do 24 hodin od výlovu doručeny na pulty a mohou tak putovat k zákazníkům. Dovozce chorvatských ryb dodá na festival kompletní sortiment – mečouny, mořské ďasy, ropušnice, sardinky, ančovičky, pražmy a mořské vlky. Nebudou chybět ani mořské plody jako jsou kalamáry, krevety, langusty, sépie a mnoho dalších. Další z dodavatelů, firma Fjord Bohemia, je odborníkem na norské uzené lososy. Jejich specialitou je příprava tradičního uzeného lososa metodou uzení na bukovém dřevě. Takto zpracované maso firma dodává do restaurací, hotelů a dalším klientům. Ryby z Francie na festivalu bude prezentovat společnost Seafood, dovozce špičkových mořských ryb. Další společností, která dodá do Pražské tržnice na festival výborné ryby, konkrétně tuňáky, je Black Marine Seafood.

V nabídce budou například různé rybí saláty a saláty z plodů moře, nakládané, marinované a uzené ryby, dále rybí polévka Bouillabaise, polévka ze sladkovodních ryb, fritované pokrmy jako např. pražené sardinky, ančovičky, parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby jako např. mořský vlk, pražma, makrela, tuňák, losos, pstruh a grilované mořské plody. Nebudou chybět také rybí guláše z různých druhů ryb, slávky a krevety „na buzaru“ (na víně), rizota a těstoviny s plody moře.

Více informací:www.holesovickatrznice.cz,   www.holesovicketrhy.cz

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka