V Prachaticích proběhne o víkendu přehlídka Ryby a víno

Aktualizováno 14. září 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_2727 štika

Víkendový šestý ročník gastronomické přehlídky „Ryby a víno“ proběhne ve dnech 16. až 17. září v prostorách prachatické renesanční radnice. Informoval o tom dnes Prachatický deník.

Návštěvníci akce mohou po oba dny konání přehlídky ochutnávat rybí dobroty a zároveň degustovat velké množství vzorků vín.

Kombinace rybího masa a vína je v historii tradiční a má své počátky již v předhistorických dobách evropské kultury. Zejména národy jihu Evropy užívají ryb a vína ve velké hojnosti. V naší národní kuchyni tato tradice není tak silná, a proto je třeba propagovat tento zdravý způsob stravování.

Cílem přehlídky je přispět ke stravovací osvětě, seznámit veřejnost s bohatstvím české produkce ryb a vína. Rybou číslo jedna je tradičně český kapr, symbol Vánoc – štědrovečerní večeře a dále amur, štika, candát, sumec a z lososovitých ryb pstruh duhový a siven. Na přehlídkách se prezentují také  kvalitní vína výhradně od vinařů z Moravy a Čech.

Součástí akce bude bohatý doprovodný program, například ukázky techniky filetování ryb, které budou předvádět studenti Střední rybářské školy Vodňany.

Podzimní přehlídka Ryby a víno je směrována do termínu, kdy se konají každý rok v září Dny evropského dědictví (European Heritage Days) – jejich cílem je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky.

Nejen v prostorách radnice, ale i na náměstí před radnicí bude nač se dívat, a co ochutnávat. V instalovaném velkokapacitním stanu bude připravovat mistr kuchař rybí pochoutky určené pro širokou veřejnost. Současně se uskuteční ochutnávka vítězných výrobků soutěže Jihočeská Regionální potravina, kterou vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR.

Více informací najdete na www.syryrybyavino.cz.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství