Unikátní senzorické centrum v Praze objektivně zhodnotí kvalitu (nejen) piva

15. října 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

VÚPS - Analytická laboratoř_2

Výzkumné senzorické centrum, svými parametry jedinečné v ČR, bylo slavnostně otevřeno ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském (VÚPS) v Praze. Centrum dnes prezentovali novinářské veřejnosti představitelé VÚPS.

Výzkumné pracoviště je určeno především k výzkumu, vývoji a inovacím v oblasti senzorické kvality potravin. Jeho analytická laboratorní část je zaměřena zejména na nápoje s hlavním zřetelem na pivo, senzorická část na zkoušky piva a nápojů s tím, že její vybavení umožňuje i studium a testování širokého spektra potravin, potravinářských surovin i výrobků běžného používání.

Jedním z důležitých úkolů vzniklého pracoviště je i umožnit hlouběji zkoumat a ověřovat charakteristické vlastnosti Českého piva. Chráněné zeměpisné označení, které České pivo získalo v rámci Evropské unie v roce 2008, umožňuje podporovat jeho jedinečnost a hájit jej proti těm, kteří by se na jeho fenoménu chtěli přiživit. Trvalá péče o České pivo na kvalitní vědecké bázi je proto pro budoucnost našeho pivovarství nezastupitelná.

„Vybudováním Senzorického centra vzniká vědecké pracoviště, které přinese nové významné poznatky do oblasti pivovarské, sladařské, chmelařské a celého nápojového průmyslu.,“ říká Karel Kosař, ředitel VÚPS. „Bez nadsázky lze tvrdit, že český potravinářský výzkum dostal velkého pomocníka ve zkoumání tak citlivé oblasti lidské činnosti, jako jsou potraviny z hlediska ověřování si jejich kvality a bezpečnosti, kterou naše veřejnost požaduje,“ dodal Kosař.

Pracoviště senzorického centra se skládá ze senzorické a analytické laboratoře. Senzorická laboratoř, realizovaná podle platných mezinárodních norem, zahrnuje degustační zkušebnu  vybavenou 12-ti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším nezbytným vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Zkušebna má přívod vzduchu, odtah pachů. Dvě samostatné místnosti jsou určeny pro přípravu a uchovávání vzorků. K dispozici jsou, zařízení pro přípravu i tepelnou úpravu vzorků, prostředky pro vzorkování a servírování, chladicí boxy, myčky, skříně, odkládací a přípravné plochy. Další prostory slouží k tréninku a vyhodnocovací výsledků aktivit posuzovatelů. Klimatizovaná analytická laboratoř je vybavena špičkovými analytickými přístroji s vysokým rozlišením , moderní výpočetní technikou se speciálním softwarem..

„Schopnosti lidského vnímání chutí a vůní pomocí smyslů – našich vlastních senzorů jsou jedinečné a senzorická analýza jich využívá k získání objektivních vědeckých poznatků“, uvedl RNDr. Miroslav Dienstbier, manažer rozvojových projektů  VÚPS, a. s. „Nové vysoce citlivé analytické přístroje, které jsou na světové úrovni, nám umožní zmapovat i velmi malé koncentrace senzoricky aktivních látek.  Díky propojení informací z obou uvedených oblastí budeme moci odpovědět na mnohé otázky, které s potravinami a jejich kvalitou úzce souvisí.,“ doplnil Dienstbier.

Vedle hlavní činnosti centra, kterou bude průmyslový výzkum, bude jeho působení zaměřeno na spolupráci s potravinářským průmyslem při kontrole senzorické kvality a vývoji nových výrobků. Doplňkovou činností bude vzdělávání specialistů, spolupráce se středními a vysokými školami a centrum bude k dispozici i pro širší veřejnost a např. při komerčních soutěžích a spotřebitelských testech.

Na projekt Výzkumného senzorického centra č. CZ.2.16/3.1.00/28030, jehož celkové náklady přesáhly 15 milionů korun, byl poskytnut příspěvek 6 miliónů korun z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost.

Naše voda, foto VÚPS

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony