Tuzemská produkce ryb byla loni i přes problémy stabilní

17. října 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

kapr-sit-kad-img_8918

Produkce ryb loni v Česku přes škody způsobené dravci a horkým počasím zůstala na předloňských hodnotách. Informovalo o tom zpravodajství ČTK s tím, že chovatelé vyprodukovali 20 200 tun ryb, předloni jich bylo o 65 tun méně.

Nejčastěji chovanou rybou zůstává s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Letošní výlovy by podle zástupce ředitele Rybářského sdružení Martina Urbánka měly být proti loňsku vyšší o 81 tun.

Loni chovatelé mluvili o 15procentních ztrátách, právě kvůli horku a suchu. „Prognóza z loňského roku byla ovlivněna katastrofálním suchem. Konečné výsledky však tuto prognózu nepotvrdily a celková produkce byla nepatrně vyšší. V letošním roce bohatším na srážky lze očekávat podobná čísla,“ řekl Urbánek. Letos podle něj ale výrazně přibylo škod od kormoránů a vyder. Škody vzrostly o více než čtvrtinu na zhruba 202 milionů korun i loni. Nejvíce opět škodili kormoráni a vydry. Rybáři již několik let nedostávají náhradu za škody způsobené kormorány, kteří byli vyňati ze seznamu zvláště ohrožených druhů.

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací klesla loni česká spotřeba ryb o dvě procenta na 5,3 kilogramu na hlavu. Ministerstvo zemědělství chce, aby Češi jedli ryb víc. Letos například spustilo kampaň Ryba na talíř za sedm milionů korun, kterou chce Čechy motivovat k větší spotřebě sladkovodních ryb.

Největší spotřeba ryb je v ČR pravidelně na Vánoce. Podle Urbánka by mělo být letos kaprů na sváteční spotřebu dost.

ČTK, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy