Třináctý ročník soutěže České pivo 2013 zná své vítěze

26. září 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

FRH_5794

V degustační soutěži, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) a odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, bylo letos testováno 61 druhů piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií.

V kategorii světlá výčepní piva bojovalo o prvenství 16 piv. Na děleném prvním místě se umístil Staropramen a Starobrno tradiční. Druhé místo obsadilo pivo Gambrinus a třetí příčku si rozdělil Velkopopovický Kozel a Holba Šerák. V dlouhodobě se dynamicky rozvíjejícím segmentu 11% světlých ležáků soutěžilo 13 vzorků. Ve vyrovnaném souboji se na prvním místě umístily značky Gambrinus Excelent, Humpolecká jedenáctka a Velkopopovický Kozel Medium. Druhé skončilo Starobrno Medium a třetí Zubr Gold.

„Do prestižní kategorie světlých ležáků se přihlásilo celkem 14 vzorků piv. Také v této kategorii bylo první místo dělené. Skončily na něm piva značky Starobrno a Litovel Premium. Na druhém místě se umístilo pivo Holba Premium a třetí skončil Bakalář,“ uvedl Ing. František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Kategorii tmavých piv z deseti přihlášených vzorků jednoznačně ovládla piva pivovarů ze skupiny PMS Přerov, a.s. První místo obsadilo pivo Litovel Dark, druhé Zubr Classic a třetí Litovel Schwarzbier.  Poslední kategorií byla nealkoholická piva, kde soutěžilo celkem 8 vzorků. Na prvním místě se umístilo pivo Zubr Free, na druhém skončilo Postřižinské a třetí příčku si rozdělil Bernard Free a Birell světlý.

Soutěž České pivo, která letos probíhá už po třinácté, je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. V degustačních komisích nezasedli pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků. Soutěže se mohou vedle členských pivovarů Českého svazu pivovarů a sladoven, zúčastnit i pivovary nečlenské, podmínkou je, aby měly roční výstav minimálně 10 tisíc hektolitrů.

Také v roce 2013 byla soutěž otevřená všem tuzemským pivovarům, které mají roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů.

O ČSPS:

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 23 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích.

Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz

Zdroj: ČSPS, foto ČSPS

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka