Tipy šéfkuchařů na nákup kvalitních čerstvých ryb

11. ledna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

lín foto

Pomalu se zvyšující zájem spotřebitelů v ČR o konzumaci čerstvých ryb inspiroval deník Lidové noviny k oslovení známých kuchařů, aby se s veřejností podělili o své zkušenosti s nákupem kvalitních ryb. Zde je výsledek miniankety.

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron

„Nejlepší čerstvou rybu seženete na udičku, stačí nahodit a čekat,“ tvrdí šéfkuchař, ale jinak doporučuje farmu Pstruhařství Mlýny v Žáru u Strakonic, na kterou ho upozornili hosté z restaurace. „Je to farma, která se věnuje chovu na moderní úrovni a používá nejnovější technologie. Můžete se tam zastavit a hned si koupit čerstvé ryby,“ vysvětluje Paulus. A přidává i další tip: „Většinou se na farmách se pstruhem chová i siven. Jsou to podobné ryby, ale siven je víc ceněný. V Čechách už víceméně zdomácněl, oproti pstruhovi je zdravější a má pevnější maso. Určitě bych doporučil i lipana, což je hodně vzácná ryba z řek. Ta se ale chytá převážně v Rakousku, kde je velké množství čistých horských říček a řek.

Pavel Sapík, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně

„Vaříme převážně z mořských ryb, které bereme z velkoobchodů z Německa, ale v Liběchově u Mělníka je velmi dobré rybářství, kde mají candáty, pstruhy, okouny a štiky,“ doporučuje Sapík.

Jiří Dvořák, šéfkuchař plzeňské restaurace Golden Fish Restaurant

„Nejlepší siveny a pstruhy bereme na Šumavě. Standardně nám ryby dodávají velké společnosti jako Dandeli Havelland, Makro, CIPA. Ale kdybych měl doporučit české dodavatele, tak v Plzni je třeba Rybárna Špilar, tam jsou čerstvé sladkovodní ryby v dobré kvalitě. Občas bereme ryby i v sádkách Prádlo u Nepomuku,“ říká Dvořák.

Jiří Dittrich, šéfkuchař brněnské restaurace La Bouchée

„Do naší restaurace nakupujeme čerstvé ryby z brněnského obchodu Ocean 48 a myslím si, že je to nejlepší tip v Brně. Určitě se dají sehnat dobré ryby v Makru a přes společnost Dandeli, ale to jsou velkoobchody pro podnikatele. Přitom i v menších obchodech, jako je je třeba Ocean 48, mohou mít široký a kvalitní sortiment,“ říká Dittrich.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu

„Můžu doporučit jedinou dobrou věc, a tou je Makro. Konkrétně Makro Černý most a Stodůlky, a to rozhodně nejsem agentem Makra. Ryby si také necháváme vozit od firmy Nowaco. Ještě bych doporučil Seafood ve Zborovské ulici, ale tam už si musíte připlatit. Pak se dá dobrá ryba koupit v Seafoodu v Palladiu, ale tam to považuji za výsměch. Ceny jsou tak přemrštěné, že už snad ani nejde o ryby,“ říká Vaněk.

Zdroj: www.lidovky.cz

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství