Testy uzených lososů dopadly dobře

16. prosince 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

losos - IMG_2940

Navzdory zprávám o škodlivinách v mořských rybách se tyto látky v uzených lososech, kteří prošli testováním poroty deníku Mladá fronta DNES, nenašly.

Mořské ryby jsou velmi zdravé, protože nám dodávají zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, ale na druhé straně mohou obsahovat toxické látky, které se do nich dostávají ze znečištěných moří. Rizika se týkají především rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB). Proto jsme test uzených lososů zaměřili i na obsah těchto škodlivin. A výsledek nás překvapil. Příjemně. Analýzy, které zpracovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, totiž žádné škodliviny neprokázaly.

Do testu jsme zařadili dvanáct vzorků lososa, mezi nimiž jen jeden byl divoký – ulovený v moři, další pocházeli z farmových chovů v Norsku. A všechny byly zdravotně nezávadné. Překvapivě dobře dopadly i analýzy polychromovaných bifenylů (PCB), které se objevují ve zvýšené míře zvláště v rybách z Baltu. Většina testovaných vzorků byla sice zpracována v Polsku, ale ryby pocházely z farmových chovů v Norsku nebo Skotsku. Zkoumali jsme i obsah histaminu, který je jakýmsi indikátorem čerstvosti. Tvoří se, pokud nejsou ryby po vylovení patřičně zchlazeny nebo je někde v průběhu výroby, transportu a skladování přerušen chladicí řetězec. Zvýšený obsah histaminu může vyvolat alergické projevy. Proto je i tady stanoven limit. Žádný vzorek ho nepřekročil, dva se k němu ovšem přiblížily. Dobře dopadly také mikrobiologické rozbory, které v laboratoři SVÚ dělali v poslední den spotřeby. I tady všechny vzorky legislativě vyhověly.

„V případě, že se s lososem nezachází správně, může to pak představovat potenciální riziko,“ říká Stanislava Herčíková ze SVÚ. „Pokud necháte chlebíčky delší dobu v teple na stole, může se nastartovat pomnožování. A listerie se mohou dostat do hodnot, které už mohou být pro některé lidi riskantní.“ Ohroženi jsou hlavně staří lidé, malé děti a těhotné ženy. Výhrady měli porotci především ke kvalitě plátků, kterou jsme zahrnuli do hodnocení. „Výrobci asi příliš kalkulují s tím, že zákazník neví, jak má plátek lososa vypadat,“ míní další z hodnotitelů Luboš Rychvalský. „Takže někdy se jednalo spíš o strojově zpracované řezy než o filety. Kdyby to zpracovával člověk a ne stroj, tak asi nedopustí, aby tam byly odřezky různé velikosti.“ Vítězem testu se stal losos se značkou Varmuža, který byl výborně balený a výborně zpracovaný. Na opačném konci žebříčku skončil Almar, který patřil k nejhorším v chuti i v mikrobiologickém hodnocení.

Závěr většiny odborníků je jasný: ačkoliv maso mořských ryb někdy obsahuje toxické látky, přínos pro lidské zdraví rizika vyvažuje. V Norsku nedávno doporučili lidem, aby nejedli ryby sedm dní v týdnu, jak byli zvyklí, ale jen dvakrát až třikrát.

Zdroj: MF DNES (kráceno), ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství