Test DNES: Nejhorší rybí prsty jsou ty pro děti

4. května 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

výlov Počernický rybník děti 2015 IMG_3473_-_kopie

V testu smažených rybích prstů skončily výrobky určené dětem na posledních místech. Informuje o tom deník Mladá fronta DNES na základě testů, které pravidelně provádí.

„Je smutné, že nejhorší ze všech jsou právě výrobky pro děti,“ konstatoval po chuťovém testu jeden z porotců a všech deset členů odborné poroty, která hodnotila vzhled a chuť rybích prstů, mu dalo za pravdu. S rybou to nemá moc společného – tak zněla další poznámka na adresu dvou výrobků, které v testu zastupovaly produkty pro děti: Vici Dinos Rybí burgery a Iglo Veselé rybičky v podobě rybiček nebo dinosaurů. Aby mohly být formovány do patřičných tvarů, nejsou vyrobeny jako běžné rybí prsty z celých lisovaných bloků mražené tresky, ale z mletého rybího masa.

Aby mletá směs držela pohromadě, přidávají se do ní další složky, které bychom v rybích prstech nečekali – mouka, škroby a jiné náhražkové přísady. U rybiček je to rýžová krupice, u dinosaurů zase hrachová vláknina.

Místo rybího masa glutamáty Nahrazují tak nedostatek rybího masa. Jeho podíl je navíc třeba u dinosaurů ještě nižší, než udává výrobce. Místo slibovaných 40 procent v nich akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze naměřila jen 31 procent. A aby vůbec pravěké příšerky chutnaly po rybě, přidává do nich výrobce pro děti absolutně nevhodný zvýrazňovač chuti glutaman sodný.

O něco lépe v testu dopadly Veselé rybičky značky Iglo vyráběné v Německu. Rybího masa mají dokonce o něco více, než deklarují na obale – 50 procent, ale zase obsahují fosfáty neboli fosforečnany. Ty se používají jako kypřicí látky nebo pro svoji schopnost vázat v mase vodu. Jsou to sice látky povolené, ale o jejich nezávadnosti se stále vedou diskuse. Někdy jsou při zvýšeném příjmu dávány do souvislosti s hyperaktivitou dětí, někdy i s poruchami zažívání. Jisté je, že pro děti jsou nevhodné, protože ztěžují vstřebávání vápníku.

„Surovina je stejně kvalitní jako u rybích prstů z lisovaných bloků rybích filetů, pouze namletá,“ říká Peter Melo, jednatel slovenské společnosti Alfa-R, která výrobek distribuuje v Česku. Zároveň však přiznává, že mletou surovinu používá výrobce hlavně kvůli nižší ceně. „Ze stoprocentních filetů by nebyl výrobek dostupný široké veřejnosti,“ podotkl Melo.

Prodejní cena 60 korun za 300gramový výrobek je však nízká jen zdánlivě. Když jsme ji přepočítali na cenu čisté ryby, vyšlo nám, že za kilo rybího masa zaplatíme 400 korun.

Test naštěstí ukázal, že na trhu jsou i kvalitní rybí prsty, na kterých si můžeme pochutnat.

Zdroj: Mladá fronta DNES, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy, Voda a naše peněženka