Teplota varu nemusí být vždy 100°C

2. listopadu 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

hory n

Na horách, kde je nižší tlak než ten běžný atmosférický (100 kPa), dochází k varu vody při nižší teplotě než 100 °C. Připomíná to facebooková verze portálu Naše voda.

Ve velkých výškách proto například nemůžeme uvařit chutný čaj, který je potřeba louhovat právě při teplotě 100 °C. Var je zvláštní případ vypařování, při kterém se kapalina vypařuje nejen z volného povrchu, ale i uvnitř. Při určité teplotě se uvnitř kapaliny začnou vytvářet bubliny páry, které postupně zvětšují svůj objem a vystupují k povrchu kapaliny. Teplota varu je přitom závislá na vnějším tlaku, s rostoucím tlakem se zvětšuje. Var nastává, když je tlak syté páry uvnitř bublin přibližně roven vnějšímu tlaku.

Facebook Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách