Také nealkoholické pivo slaví letos v ČR 50 let

Aktualizováno 18. srpna 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Statistiky a kauzy

Nealkopivo_FREE_sklenice toto je menší

Podle statistických údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) se nealkoholické pivo stalo v posledních deseti letech nejstabilnějším segmentem na domácím trhu. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý.

V současnosti je podle jeho údajů na trhu na 30 značek nealkoholických piv, které vaří 27 pivovarů. V loňském roce bylo vyrobeno pro export i tuzemský trh 542 000 hl nealkoholického piva, což byl meziroční nárůst o 2,4 procenta. Také v prvním letošním pololetí výroba nealkoholických piv roste, a to zhruba o tři procenta. Veselý očekává, že nealkoholické pivo postupně pronikne i do sítě minipivovarů, které považují za nutné rychle rostoucí poptávce po tomto druhu piva vyhovět. První z minipivovarů, který začal již nealko pivo vařit, je minipivovar v Rožnově. V současnosti přitom v tomto pivovaru tvoří podíl produkce naelko piva zhruba 30 procent.

„Nealkoholické pivo je oblíbenější především pro svou stále rostoucí kvalitu, té hodně napomohla rozšiřující se nabídka na trhu. Svou roli hrají i marketingové aktivity pivovarů, které osvětě ohledně konzumace tohoto piva napomáhají,“ konstatoval Veselý. Podle něj je vyhledávanou alternativou pro řidiče nebo cyklisty, kteří mají pivo rádi, ale z pochopitelných důvodů musí během řízení volit nealkoholickou variantu nápoje. Dalším důvodem je obecněnáročnější životní styl.

Nealkoholické pivo, které vzniklo z potřeby nabídnout nealkoholickou alternativu piva především pracovníkům náročných provozů a řidičům, se v posledních letech stává nápojem, který stále častěji objevují sportovci. Je také k dostání v posilovnách a fitness centrech a pozvolna tak představuje trend jistého životního stylu. Podle nejnovějších výzkumů agentury Centrum pro výzkum veřejného mínění v situaci, kdy si normální pivo dát nemůže, automaticky zvolí pivo nealkoholické přibližně polovina mužů(53 procent), mezi ženami by tak podle svých slov v roce 2010 učinilo 26 procent konzumentek.

„Stále narůstající obliba nealkoholického piva nepochybně souvisí se stoupající kvalitou i zlepšováním jeho chuťových vlastností. Navíc dobře slouží k uhašení žízně, mnohdy lépe než některé nealkoholické nápoje,“ vyzdvihává pivo Simon Jirát, lékař specialista z II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN a prezident Old Beer Clubu. „Z medicínského hlediska je podstatný fakt,že v nealkoholickém pivu zůstávají zachovány přednosti piva v podobě nutričních hodnot a jiných zdraví prospěšných vlastností,“ tvrdí lékař. Jak ale Jirát uvedl pro portál Naše voda, absence alkoholu znamená nižší antisklerotické účinky nealkoholického piva a tedy nižší prevenci kardiovaskulárních chorob. „Jednoznačné důkazy ale pro to nejsou, protože testy na lidech se s nealkoholickým pivem ještě neprováděly,“ řekl Jirát.

Výrobní postupy vycházejí ze dvou základních principů. Prvním z nich je úprava technologie tak, aby byla během výrobního procesu omezena produkce alkoholu. K dispozici je výběr surovin, úprava varního postupu, postupu kvašení, případně se použijí speciální kvasnice. V praxi je obvyklá kombinace uvedených možností. Výhodou tohoto postupu je, že není třeba mít speciální zařízení. Druhou možností je odstranění alkoholu z hotového piva. K dispozici jsou moderní metody vakuové destilace, dialýzy nebo reverzní osmózy. Piva vyráběná těmito technologiemi se svou chutí i dalšími vlastnostmi blíží klasickým pivům a mnohdy jsou pro laika k nerozeznání od běžných druhů.Výhodou nealkoholických piv je jejich nižší kalorická hodnota, jež je řadí do kategorie light.

Převažující technologií výroby nealkoholických piv v ČR je potlačené kvašení – tak se vyrábí například Birell v pivovaru Radegast ze skupiny Plzeňského Prazdroje. Na tuzemském trhu je ale již i pivo vyrobené vakuovou destilací – jde o pivo Forman výrobce pivovaru Černá Hora prakticky s nulovým obsahem alkoholu (ve skutečnosti asi 0,01 až 0,02 procenta alkoholu).

První pokusy s výrobou nealko piva provádělo v roce 1961 Pokusné a vývojové středisko (PVS) v pivovaru Braník. Nealku pivu je tedy letos 50 let. Reálně se ale začalo nealkoholické pivo vyrábět v tehdejšímČeskoslovensku na konci sedmdesátých let. Cílem bylo poskytnoutřidičům nápoj (s obsahem alkoholu do 0,5 procenta) na bázi piva, který by se chuťově běžným pivům co nejvíce přibližoval. Proto i název nápoje PITO vznikl spojením první a poslední slabiky slov PIvo a auTO. S výzkumem a následnou výrobou začal tým v Jihočeských pivovarech v Českých Budějovicích. V roce 1975 byly vystaveny první 3000 hl PITA a v roce 1980 výstav PITA činil již cca 43 000 hl.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy