Také letos budou na trhu kapři s vyšším obsahem příznivých látek

5. listopadu 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

FROV České Budějovice - IMG_6674

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity (FROV) uvede letos do širšího prodeje svou produkci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Připomíná to server scieceworld.cz.

Na trh se tato funkční potravina dostane před Vánoci prostřednictvím tří prodejen MAKRO v Praze, jedné v Českých Budějovicích a také vybraných stánků v centru Prahy, Říčanech a Českých Budějovicích. Zdraví prospěšný dopad konzumace kapra vyživovaného pomocí krmiva obsahujícího kromě tradičních obilovin také rostlinné, především řepkové nebo lněné oleje, prokázal několikaletý výzkumný projekt. Na něm spolupracovala pod vedením FROV řada odborných subjektů, mezi nimi i specialisté na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu. Letos poprvé fakulta přistoupila k prodeji veškeré své zhruba desetitunové produkce.

„Ryby budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby,“ říká Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty. „Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je totiž patentově chráněn. Specialitou našich prodejních stánků bude přítomnost našich spolupracovníků. Většinou půjde o studenty, kteří budou umět zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra,“ dodává.

„Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ říká Pavel Kozák z FROV. „Kapří maso je přitom samo o sobě nízkoenergetické, dobře stravitelné a žádná zdravotní dieta ho nevylučuje,“ dodává s tím, že ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících a bez zásahů do vodního prostředí.

Omega 3 kapr se řadí mezi takzvané funkční potraviny. Ty obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokázaný příznivý efekt na zdraví. V tomto případě jde o omega 3 mastné kyseliny, které jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu. Obecně jsou funkční potraviny považovány za ty, které patří ke zdravému životnímu stylu.

Více informací je k dispozici na http://www.omega3kapr.cz

Zdroj: FROV, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství