SZPI zveřejnila průběžné výsledky kontrol burčáku a hroznového moštu

6. listopadu 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

vinobraní na Grébovce 2012

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dokončila laboratorní analýzu více než poloviny vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), které odebrala v rámci letošní prodejní sezóny. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Rozbor podle jeho údajů prokázal nevyhovující parametry u pěti vzorků ze 41, u kterých byla dosud analýza ukončena. Metoda nukleární magnetické rezonance u 2 vzorků vyvrátila deklarovaný původ hroznů z České republiky, produkt pocházel z hroznů cizozemského původu a prodejce tak spotřebitele uváděl v omyl. Dále SZPI prokázala u dvou vzorků vyšší než povolenou míru přicukření a u 1 vzorku navíc i přítomnost tří typů syntetických barviv. Nevyhovující hodnoty jsou u uvedených parametrů považovány za důkaz falšování. Dalších 36 vzorků při rozborech vyhovělo, přehled všech dosud hodnocených vzorků je k dispozici v přiložené tabulce.

Inspekce letos prověřila 624 prodejních míst burčáku a ČZHM a v 74 případech odebrala vzorek pro analýzu v laboratoři. Součástí převážné většiny kontrol je senzorické hodnocení nabízeného zboží, kontrola průvodní dokumentace a hygieny prodeje. S prodejci nevyhovujících vzorků SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce. Inspekce bude pokračovat v odběrech vzorků burčáku a ČZHM do konce prodejní sezóny 30. 11. 2013.

Výsledky analýz dalších desítek odebraných vzorků inspekce zveřejní v následujících týdnech, laboratorní metoda vyžaduje přirozené prokvašení burčáku a ČZHM po dobu minimálně 4 – 6 týdnů.

Naše voda, foto Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony