SZPI zjistila nadlimitní množství histaminu v sardinkách z Estonska

Aktualizováno 20. září 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

foto_sardinela2

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila laboratorním rozborem sardinek SAIRA sardinela původem z Estonska několikanásobné překročení povoleného limitu pro histamin. Informoval o tom dnes mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Ačkoliv právní předpisy připouštějí nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 mg/kg, případně 200 mg/kg u některých podvzorků, inspekcí úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 mg/kg. Podle mluvčího jde o výrobek z ryb – konzervu, údaje na obale: obchodní název „SAIRA Sardinela ve vlastníšťávě s přídavkem oleje“, hmotnost balení 240 g, DMT 28.01.2013, šarže 175228, distributor BALTAXIA, a.s., U Nisy 604/15, Liberec, FAO 032/34 EE228 EU. Vzorky byly odebrány v prodejně obchodního družstva KONZUM v Ústí nad Orlicí. „Inspekce nařídila okamžité stažení potraviny z oběhu a předala případ k došetření u distributora Státní veterinární správě ČR (SVS),“ informoval Spáčil.

Podle mluvčího SVS Josefa Dubna zahájila veterinární správa na podnět SZPI kontrolu rybích konzerv u dovozce již včera a okamžitě nařídila stáhnout zboží z trhu (zakázala uvádění do oběhu). Do ČR bylo podle Dubna dovezeno celkem 1600 kartonů po 24 konzervách (celkem 9216 kg) dne 14. 2. 2011, a vše bylo distribuováno dalším odběratelům v rámci ČR (Tesco, Penny, Billa, Kaufland, Globus, Lahůdky Cajthaml, Čepos, Wissa). „Ti, kdo si tento výrobek zakoupili, udělají nejlépe, když jej vrátí zpět prodejci,“ uvedl Duben.

Nyní podle jeho slov probíhá došetřování distribučních cest a bude rozhodnuto o tom, zda stažené výrobky budou odeslány zpět výrobci do Estonska, popřípadě zda budou neškodně odstraněny (zlikvidovány). „O všech uvedených skutečnostech jsme informovali ostatní státy systémem rychlého varování RASFF,“ zdůraznil mluvčí SVS.

Histamin je biogenní amin (organická sloučenina odvozená od amoniaku), který může při konzumaci ve velkém množství vyvolat příznaky tzv. pseudoalergie. Ty mohou být snadno zaměněny s příznaky skutečné potravinové alergie. Nejčastějším zdrojem intoxikace histaminem bývají kromě nevyhovujících ryb také některé sýry, červená vína a orientální potraviny připravované fermentací. „Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tento výrobek doma. Nelze též zcela vyloučit, že jednotlivé závadné kusy balení mohou stále být v nabídce prodejen, protože stahování dosud nebylo ukončeno,“ podotýká Spáčil. Ani SZPI podle něj v žádném případě nedoporučuje konzumaci této potraviny.

Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách