SZPI zjistila falšování mimořádného rozsahu u filetů Aljašské tresky

21. února 2018 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

SZPI falšování treska únor 2018

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování podílu masa u potraviny „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“, datum použitelnosti do 14. 09. 2019, země původu: Čína. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Řeznictví H+H s.r.o. v Havlíčkově ulici v novém Jičíně. Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65% hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35% hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9% hmotnosti potraviny a kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl. Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100% – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8%.

Dodavatelem potraviny byla společnost MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 79399. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj a foto: SZPI

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka