SZPI: Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplňuje limity

11. ledna 2018 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

led - IMG_2984

Výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v loňském roce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Informoval o tom dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů podle mluvčího nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22 stupních Celsia i 36 stupních Celsia. Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku, případně zapracování zásad HACCP.

S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.

SZPI, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy