SZPI odhalila víno, které mělo o 87 procent více vody

21. srpna 2015 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

víno - sklenice - degustace - IMG_0025

O 87 procent víc, než by podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mohlo mít, obsahovalo víno uskladněné v zaječském Vinařství U Kapličky. Na základě údajů z webu potravinynapranyri.cz o tom informoval Břeclavský deník.

Víno pocházelo z Moldávie. „Jde o velmi závažné provinění na úkor peněženky spotřebitele,“ komentoval případ mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Víno se do Zaječí dostalo přes distributora LP Wine z Velkých Bílovic. Podle jednatele Vinařství U Kapličky Dalibora Babáčka nenastal problém u nich ani dodavatele, nýbrž moldavského výrobce. „Když nám přivezli vzorky, vše bylo v pořádku. Jenže v momentě, kdy přijely kamiony a náklad u nás složily, nastal problém. Ačkoli jsme víno neprodávali, inspekce to bere tak, že je v oběhu. Víno bylo špatné, ale to na chuť nelze poznat. Že je tam přidaný glycerol a voda, vyšlo najevo až po rozboru,“ reagoval Babáček na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Inspekce zjistila problém u pěti moldavských vzorků. Množství přidané vody se u nich pohybovalo od 24 do 87 procent. „Aniž bychom to chtěli, koupili jsme špatná vína. Všechna jsme vrátili a dovozce se s moldavskou firmou soudí. Dokonce to řeší s moldavským ministerstvem zemědělství,“ doplnil Babáček.

Zjištěné nedostatky zamířily ke správnímu řízení. To rozhodne o postihu. Krajním řešením je pokuta až pět milionů korun. „Řízení je administrativně i časově náročné. Často zabere několik měsíců, někdy i léta. Záleží, jak se kontrolovaná osoba odvolává,“ sdělil Kopřiva. Podle něj má odpovědnost za potravinu ten, kdo ji uvádí do oběhu. „Pokud je ale předchozí článek v řetězci, čili dodavatel, na území České republiky, lze případ došetřovat i u něj. Věc jinak předáváme dozorovému orgánu v zahraničí,“ upřesnil Kopřiva.

Šéf Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray už dříve uvedl, že pro předcházení podobných událostí je nezbytné zřídit společnou komerční laboratoř. Jeho přáním bylo, aby fungovala do roku. Výkonný ředitel svazu Martin Půček mezitím vzkázal, že nic jistého zatím není. „Jednáme o možnostech, jak to udělat. Rozhodnutí nepadlo,“ oznámil Půček.

Zdroj: Břeclavský deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony