SZIF vyplatil na projekty z OP Rybářství téměř 220 milionů korun

Aktualizováno 13. prosince 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_6910 výlov sypající se ryby

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil na Operační program Rybářství (OP) v období od 1. 1. 2007 do 31. 10. 2011 částku převyšující 219,6 milionů  korun na celkem 299 projektů z OP. Informoval o tom dnes mluvčí SZIF Petr Hlavatý.

Celková suma na 1044 registrovaných projektů v OP Rybářství činí podle jeho údajů 1,383 miliardy korun. Program je podle mluvčího zaměřen mimo jiné na zefektivnění a racionalizaci výrobních procesů prostřednictvím modernizace a vybavení již  existujících výrobních zařízení, a dále podporu výstavby nových. Dotace jsou poskytovány také na odbahnění rybníků a investice do recirkulačních systémů. V souvislosti se škodami, způsobovanými rybožravými predátory, je dotace určena i na zabezpečení rybochovných zařízení a rybníků. OP umožňuje i investice do maloobchodního prodeje ryb a podpory je možné čerpat i na rozšíření, vybavení a modernizaci podniků, které zpracovávají a uvádějí na trh produkty rybolovu a akvakultury či na zavedení energeticky úsporných a ekologicky šetrných technologií v těchto podnicích. Dotace je také určena na poskytování vyrovnávacích plateb za použití akvakulturních výrobních metod, napomáhajících ochraně životního prostředí a jeho zlepšování a ochraně přírody.

V předvánočním období je rybářství jako tradiční odvětví v České republice velmi hojně diskutované. Zajímavostí je, že například dnes tradiční vánoční pokrm, jakým je smažený kapr, se rozšířil až po druhé světové válce díky jeho cenové dostupnosti a dobové oblibě smažených jídel. Kapr jako takový se do vánočního jídelníčku dostal až počátkem 20. století – obvykle v úpravě  na modro či na černo. Ryba byla historicky tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem, i proto se u klášterů od středověku zakládaly rybníky. Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo od 17. století, nicméně prostý lid tento zvyk moc nedodržoval a rybu symbolicky nahrazoval pečivem ve tvaru ryby.

Nedílnou součástí adventního času je i sádkování, tedy přechodné uchování ryb z výlovů až do doby prodeje. Ryby se sádkují v menších umělých vodních nádržích (sádkách), které jsou nezbytným zařízením každého rybničního hospodářství. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě a jejich maso je působením čisté proudící vody hodnotnější a chutnější. Největší množství tržních ryb se sádkuje právě během podzimních měsíců až do vánočního období, kdy spotřeba tržních ryb výrazně přesahuje polovinu celkové roční produkce. Ryba na štědrovečerní tabuli totižnechybí u více než dvou třetin českých domácností.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka