Systém kontrol chrání České pivo před napodobeninami

Aktualizováno 14. září 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

IMG_1040

Důsledný systém kontrol, které provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) brání tomu, aby bylo pivo s Chráněným zeměpisným označením (CHZO) „České pivo“ napodobováno výrobci především ze zahraničí.

V současnosti používá CHZO podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) celkem devět  pivovarů pro 46 piv, což je 56 % trhu piva u nás, a tento počet dále poroste. SZPI uskutečňuje kontroly jednak u pivovarníků, kteří chtějí CHZO České pivo používat nově, jednak též prověřuje pivovary, které už CHZO mají, zda skutečně dodržují stanovené podmínky.

„Možná nám ještě ani po třech letech od udělení Chráněného zeměpisného označení České pivo nedochází, jakého významného cíle jsme tehdy pro náš pivovarský sektor, ale především naše konzumenty dosáhli,“ tvrdí proto výkonný ředitel ČSPD Jan Veselý. „Ve světě známé a pro svou kvalitu oceňované české pivo je chráněno nejen před plagiátory, kteří by se chtěli na tomto fenoménu přiživit. Zároveň označení našim pivovarům zajišťuje možnost vyrábět pivo technologiemi, které jsou náročnější na energii, a ze surovin, které musíme soustavně inovovat, a současně dovolí, aby si toto pivo zachovalo své velmi ceněné vlastnosti, totiž jedinečnou chuť, barvu, říz, a především pitelnost. Konzument má zkrátka chuť dát si další pivo a nespokojí se s jedním,“ podotýká Veselý.

Kontroly piva se provádí ve výrobních provozech a týkají se používání stanovených surovin a prověřování výrobního a kontrolního postupu za podmínek stanovených v registraci CHZO. Laboratorní zkoumání provádí buď samotná SZPI, nebo externí laboratoře. V našem pivovarství je to Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Systém je nastaven tak, že zahrnuje jak kontroly podle plánu, tak kontroly náhodné, tedy na základě podnětů od jiných subjektů.

Podle Michaely Mezerové z Ústředního inspektorátu SZPI je význam výrobků nesoucích Chráněné zeměpisné označení zásadní pro spotřebitele, neboť označení je zárukou toho, že jde o produkty, které mají v dané oblasti tradici. „Role naší instituce je jasná. Kontrolujeme, aby vše odpovídalo předpisům, aby nikdo nebyl šizen nebo aby se nikdo nepokoušel České pivo s jeho unikátními vlastnostmi a kvalitami napodobit. Chceme jej ochránit pro dnešek, ale především budoucím generacím spotřebitelů,“ dodala Mezerová

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo bylo v prosinci 2008 schváleno komisařkou Evropské komise pro zemědělství. Předcházela mu intenzivní a dlouhá diskuse českých sládků, kteří v letech 2002–2004 hledali definici i způsob, jak ochránit naše pivo před jeho napodobeninami. Např. aby nikdo nemohl vydávat za České pivo produkt, který nebyl vyroben odpovídajícími technologiemi a ze surovin z geograficky přesně vymezeného území a který se vyráběl například v zahraničí. Podle podmínek schváleného CHZO České pivo musí místní výrobci z vymezeného území u nás k vaření takového piva používat nejméně 80 % sladu ze schválených odrůd se specifickými vlastnostmi a specifikovaným množstvím českého chmele. Všechna piva, která uvedené specifikaci neodpovídají, nemohou CHZO České pivo používat, a pokud by tak byla označena, jednalo by se o falzifikáty.

Chráněné zeměpisné označení má v současnosti v České republice dalších 18 výrobků.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách