Stock Plzeň začal vyrábět vlastní borovičkový destilát

26. května 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Stock_Prestige

Pálenice Stocku Plzeň ve vesničce Prádlo má ve výrobním programu další speciální položku. Informoval o tom dnes mediální zástupce Stocku Jiří janoušek, s tím, že Stock zde začal vyrábět kvašený borovičkový destilát, který je základem boroviček IMPERATOR.

Zatímco doposud byl pro borovičky IMPERATOR používán destilát nakupovaný od slovenských dodavatelů, nyní bude základní surovina k dispozici přímo ve Stocku. „V rámci testů a zkušební výroby jsme zjistili, že destilát dokážeme vyrobit sami nejen levněji, ale hlavně i ve vyšší kvalitě“, uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Borovičkový destilát z Prádla je určen pro výrobu Královské Borovičky, Zlaté Borovičky a Silver Borovičky značky IMPERATOR. Pro jeho výrobu se používá vysoce kvalitní červený jalovec nakupovaný od prověřených slovenských partnerů. Spotřeba jalovce činí zhruba 5 tun na 1 000 litrů stoprocentního destilátu, přičemž jen v letošním roce se v Prádle vyrobí zhruba 30 000 litrů borovičky.

Vzhledem k tomu, že technologicky je příprava borovičkového destilátu velmi podobná například výrobě slivovice nebo hruškovice, nebylo třeba pořizovat nějaká nová nákladná zařízení. Jedinou novinkou je odlučovač olejů, který dokáže z destilátu odstranit přebytečné éterické oleje.

Výroba destilátu probíhá tak, že se jalovčinky (plody jalovce) podrtí a s přídavkem kvasinek a dalších živin se naloží na dobu zhruba šesti dnů ke zkvašení. Hotový kvas se pak následně destiluje a vzniká borovičkový destilát. Vyrobený destilát následně musí ještě několik týdnů ležet kvůli harmonizaci a zaokrouhlení chutí a vůní.

Hlavním výrobním programem pálenice v Prádle je příprava takzvaného macerátu, základu pro výrobu výjimečně hořkého Fernetu Stock. V Prádle se bylinky pro přípravu Fernetu Stock vybírají, míchají a louhují v lihu, čímž macerát vzniká. Kromě toho se ale ve zdejších destilačních kolonách připravují ovocné destiláty pro slivovici a hruškovici, vinný destilát pro brandy nebo destilát pro whisky. V Prádle se rovněž macerací a destilací hrozinek, višní, ořechů, kůry či dřeva vyrábějí takzvané bonifikátory, které slouží k chuťovému a barevnému doladění celé řady lihovin.

Historie pálenice čítá několik staletí, součástí Stocku Plzeň je od roku 1953.

Naše voda, ilustrační foto Stock Plzeň

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony