Staropramen patří mezi pivovarnickou špičku v oblasti šetření vodou

Aktualizováno 21. března 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Vodovody a kanalizace

bubliny

Voda je jedna z nejzákladnějších tekutin jak pro člověka, tak pro pivo. Právě proto společnost Pivovary Staropramen dbá na to, aby její spotřeba při výrobě oblíbených piv z pražského Smíchova byla co nejnižší. A tento úkol se daří plnit, informovala u příležitosti Dne vody Eva Popelková ze společnosti Pivovary Staropramen.

Společnosti se v posledních pěti letech podařilo snížit spotřebu vody ze 4,9 na 3,87 hl na jeden hektolitr uvařeného piva. Tím se Pivovary Staropramen řadí mezi tuzemskou špičku. Cílem pro letošní rok je další snížení spotřeby vody na 3,86 hektolitru.

„Šetrné zacházení nejen s vodou, ale i s ostatními přírodními zdroji, které používáme při výrobě našeho piva, je jedním ze základních prvků naší pivovarnické filozofie. Ačkoliv se nám to v Česku možná nezdá, zásoby pitné vody dlouhodobě klesají, a proto i my musíme dbát o to, abychom s ní zacházeli maximálně šetrně. Do roku 2015 plánujeme snížit spotřebu co nejvíc k hodnotě 3,7 hektolitru vody na 1 hektolitr piva,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Pivovar úspor dosahuje mnoha způsoby. Mezi ty nejúčinnější patří využití moderních technologií a hledání nových možností, jak úspory ještě zvyšovat. Vzhledem k tomu, že vizí společnosti Pivovary Staropramen je stát se nejinovativnější společností českého pivovarnického průmyslu, dokáže své možnosti využít i v této oblasti. „Nižší spotřeby vody jsme dosáhli poté, co jsme investovali do nových moderních technologií a automatizace procesů. V posledních letech jsme se zaměřili zejména na oblast stáčení piva. Kromě nákupu nového plniče lahví a myčky s nižší spotřebou vody, jsme hledali další možnosti úspory vody. Optimalizací procesů se nám také podařilo snížit spotřebu vody při sanitaci, mytí a čištění,” dodává Zdeněk Lux.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Vodovody a kanalizace