Stanovisko mlékařů ke skandalizujícím článkům o přídatných látkách, tzv. “éčkách”

25. září 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

mléko_(2)

V řadě médií se v poslední době rozšířily nebývalou měrou zprávy o škodlivosti přídatných látek používaných v potravinách a vybízejících spotřebitele, aby se zdrželi nákupu potravin, které je obsahují. Označení „éčko“ se tak stalo doslova démonizujícím slovem, které je synonymem pro„jedovatý“, „nezdravý“, „závadný“, apod.

Naposledy se články tohoto typu objevily 23.09. 2011, např. Blesk „Jedy v jídle. Chtějí je utajit“, ale také v Hospodářských novinách, Magazín Víkend „Jak se staví potravina“.

Českomoravský svaz mlékárenský se vůči podobným článkům důrazně ohrazuje, protože nejenom, že jsou psány neodborně, často výslovně lživě a velmi populisticky, ale především proto, že se jejich obsah dostává velmi často do kategorie poplašných zpráv, jejichž šíření by mělo být trestné. Kromě toho tyto skandalizující informace poškozují české výrobce mléčných výrobků, kterým by se v důsledku těchto dezinformací a pomluv mohla snížit jejich produkce se všemi dopady na podnikové hospodaření.

Českomoravský svaz mlékárenský zdůrazňuje, že veškeré v mlékárenství používané přídatné látky označené symbolem „E“ jsou látky schválené v daných koncentracích a přípustných limitech pro konkrétní druh potraviny, jsou toxikologicky testované a tudíž nepředstavující žádné zdravotní riziko pro spotřebitele. Je potřeba poznamenat, že řada látek s tímto symbolem jsou látky zcela přírodního původu a přesto i tak, jsou-li použity v potravinářské technologii, nesou v deklaracích číslo„E“:  např. kyslík použitý jako balicí plyn nese číslo E 948. Identifikace číslem E tedy znamená, že použitá aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti a takto je označována v mezinárodním číselném systému úplně stejně na celém světě.

Českomoravský svaz mlékárenský tímto vyzývá zodpovědné státní orgány, zejména pak Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní zdravotní ústav, aby se důrazně zabývaly problematikou šíření takovýchto dezinformačních kampaní, vyvracely je, uváděly věci na pravou míru a obhajovaly pozice českých výrobců, kteří v souladu s platnou legislativou transparentně informují o složení svých výrobků.

Měl by to být jednoznačně zájem státu o objektivní ochranu českých spotřebitelů a českých podniků a trestání osob, které podobné dezinformace a lži rozšiřují.

Více informací:

Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM; V Olšinách 75, 100 00 Praha 10; tel. 602 271 315,  e-mail: info@cmsm.cz

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách