Správně zvolená voda dokáže umocnit zážitek z vína

Aktualizováno 23. září 2013 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamatujete si, co jste věděli o víně před deseti či patnácti lety a jaké znalosti máte nyní? Jestli se pousmějete nad tím, co jste zkonzumovali tenkrát v kontrastu, jak jste v poslední době u vína vybíraví, možná vás zaujme následující téma. Jak vhodně zvolenou vodou ještě více umocnit zážitek z vína.  „Neperlivé balené vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Naopak se výtečně doplňují s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu,“ prozrazuje someliér Jakub Přibyl. Úplný opak platí pro perlivé a zásadité vody jako je například S.Pellegrino. Ty se svým čerstvě štiplavým půvabem pasují k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí.

„Naopak tyto zásadité perlivé vody nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře,“ dodává Jakub Přibyl.

A jaká vína je vhodné kombinovat s vodou z kohoutku? Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling.

Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. Vodu servírovanou k vínu je také třeba správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.

Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách