Spotřebitelé v USA budou na talířích geneticky modifikované lososy

23. listopadu 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

losos - plůdek

Americká agentura pro bezpečnost léčiv a potravin FDA po bezmála dvaceti letech souhlasí, aby se na talířích Američanů objevilo maso z geneticky modifikovaného lososa. Píše o tom Jaroslav Petr na portálu echo24.cz.

Geneticky modifikovaný losos se označuje jako „AquAdvantage“. Vznikl poté, co genoví inženýři upravili dědičnou informaci lososa obecného (tedy ryby náležející ke stejnému druhu, jaký se díky cílenému vysazování vrací nesměle do našich vod, např. do říčky Kamenice). Na rozdíl od těch našich lososů, které můžete při notné dávce štěstí vidět táhnout třeba kolem Podolského mlýna známého z pohádky Pyšná princezna, mají američtí lososi AquAdvantage vnesen do dědičné informace gen pro růstový hormon amerického lososa čavyči. Gen je upraven tak, aby se podle něj vyráběl růstový hormon v malém množství v každé buňce lososího těla. Lososovi AquAdvantage nekoluje tělem více růstového hormonu než losovi z Kamenice, ale protože ho má každá buňka „doma“, roste ryba s upravenou dědičnou informací velmi rychle a z potravy přitom vyždímá mnohem více živin, než rozmařilý metabolismus kamenického lososa.

U geneticky modifikovaných organismů je samozřejmostí, že se velmi důkladně testuje jejich nezávadnost pro lidské zdraví a řada dalších „bezpečnostních aspektů“. Losos AquAdvantage těmito testy úspěšně prošel. Jeho maso nejen že je zdravotně nezávadné, ale navíc má i vynikající kvalitu. Potvrdila to i přední gastronomická kritička Michelle Henryová píšící např. pro kanadský list Toronto Starr. V kulinářských testech, kdy přední „ochutnávači“ hodnotili „naslepo“ lososa nejrůznější provenience včetně vyhlášených norských nebo chilských lososů, se maso z lososa AquAdvantage umísťovalo vždy na předních pozicích.

Zbytečný je i strach z toho, že by geneticky modifikovaní lososi utekli do volné přírody a páchali tam škody. Chovné sádky jsou důkladně zabezpečeny. Náhoda však bývá slepá a všechna bezpečnostní opatření mohou nakonec selhat. Ani pak by ale únik geneticky modifikovaného lososa AquAdvantage nepředstavoval pro přírodu žádné riziko. V přírodě by neměla ryba dost kvalitní potravy, aby dokázala růst tak rychle, jako lososi v sádkách. Navíc je choulostivá a měla by s přežitím v potocích či řekách velké problémy. V neposlední řadě by se nemohla rozmnožovat, protože firma vykrmuje pouze samice a ty jsou navíc po zásahu do dědičné informace neplodné.

Zdroj: www.echo24.cz, (redakčně kráceno), ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (non-GMO losos)

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství