Spotřeba sladkovodních ryb v ČR stoupá

Aktualizováno 16. května 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

kapr

Spotřeba sladkovodních ryb v České republice stoupla v roce 2010 na 1,415 kilogramů na osobu a poslední dva roky tak jejich obliba v českých domácnostech roste. Vyplývá to ze statistik o produkci a spotřeběsladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR.

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové měla na růst spotřeby ryb pozitivní vliv komunikační kampaň ministerstva nazvaná Ryba domácí. „Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala. V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale stále výraznězaostáváme. Evropský průměr je totiž přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele,“ uvedl k tomu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Z hodnocení kampaně vyplývá, že ji v poslední době zaznamenalo mnoho nových respondentů. Zatímco v lednu a únoru 2010 vědělo o kampani Ryba domácí 21 procent veřejnosti, letos ve stejném období to bylo již 31 procent. Pozitivně se také změnila struktura konzumentů sladkovodních ryb. Počet těch, kteří je nejedli, se snížil z 24 procent na 20,5 procenta a naopak vzrostl počet občasných konzumentů, a to z 51,4 procenta na 54 procent. Podle Fuksy také za poslední dva roky stouply prodeje ryb v období grilování, a to až trojnásobně.

Právě grilování má být další etapou kampaně Ryba domácí. Kampaň podle Dvořáčkové podpoří například televizní pořady o vaření nebo zdravém životním stylu či ochutnávky na farmářských trzích.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství