Sdružení Česko pije z vodovodu: Pít vodu z kohoutku se vyplatí

23. března 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

kohoutek-umyvadlo-voda31

V Česku je dnes 1248 restaurací, kde vám načepují vodu z kohoutku. O výhodách takové služby hovořil Deník s představitelkou sdružení Česko pije z vodovodu Zuzanou Cabejškovou.

Můžete uvést největší rozdíly mezi balenou a kohoutkovou vodou?

První je ekonomický– voda z kohoutku stojí šest haléřů za litr. Balená je až dvěstěkrát dražší. A pak je tu dopad naživotní prostředí. Voda z vodovodu má menší uhlíkovou stopu. Například na výrobu, distribuci a likvidaci jedenapůllitrové pet lahve je potřeba tolik energie jako na 60 hodin provozu laptopu. U balené vody je navíc problém s tím, že je kontrolována ve fázi výroby, ale co se s ní děje během přepravy a skladování, užpod dozorem není.

Když tedy necháme plastovou lahev pár měsíců na sluníčku, bude voda zdravotně závadná?

Může být. Lahev se nesmí nechávat na přímém slunci nebo ve vysoké teplotě, protože se pak degraduje plast a uvolňují se z nějškodlivé ftaláty. Také se množí  mikroorganismy. Ty jsou problémem hlavně u kancelářských fontán. Voda tam dlouho stojí a bakterie se přemnoží, což při dlouhodobé konzumaci nedělá dobrotu.

Jak je to s kvalitou kohoutkové vody napříč republikou?

Státní zdravotní ústav vydává ročenky, kde vodu z kohoutku hodnotí. Na 98 procentech lokalit odpovídá všem hygienickým normám.  Méně kvalitní může být  například v zemědělských oblastech, kde je hodně dusičnanů, nebo při nějaké havárii.

A co chlor, může způsobit nějaké komplikace?

Lidé mají chlorování za nějakého démona. Když ale voda  z Želivky putuje 80 kilometrů na Staré Město, je třeba zabránit množení bakterií. Když si pak vodu natočíme, měli bychom ji chvíli nechat odstát, aby zbytkový chlor vyprchal. Je ale stejně v tak minimální koncentraci, že i bez odstání se neprokázaly negativní účinky.

Je v zahraničí běžné, že vám vodu z kohoutku natočí v restauraci?

Třeba ve Francii vodu z kohoutku podávají všude. V Británii je dokonce zákon, že v podnicích, kde se prodává alkohol, musí číšník nebo barman podávat i vodu z kohoutku. Podobně to chodí i v dalších zemích.

Mají tedy Češi vůči nebalené vodě předsudky?

Před 10 lety tomu tak bylo, prodej balených vod stoupal. I teď,  kdyžpřijdete do českého supermarketu, tu plejádu příchutí a perlivostí jinde nenajdete. Za posledních pět let ale začali lidé myslet racionálně a uvědomili si, že pet lahve nejsou dobré ani pro zdraví, ani pro životní prostředí. I v restauracích se trend kohoutkové vody rozšiřuje.“

Zdroj: denik.cz

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka