Ryby by se měly jíst i s kůží

31. května 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Naporcovaný kapr

Jeden z nejhorších gastronomických zlozvyků je prý stahování ryby z kůže. Píše o tom facebooková verze portálu Naše voda.

Pokud se navíc provádí stahování ryb z kůže neodborně, což se děje ve většině případů, dosahují ztráty na rybím mase až neskutečných rozměrů. Neodborným odstraněním kůže totiž přicházíme o veškeré chuťové látky spolu s tukem, který vedle vitamínů A a D obsahuje i cenné nenasycené mastné kyseliny. Kůže také obsahuje želatinu, která je podle nejnovějších výzkumů nepostradatelná pro činnost kloubů. Navíc maso bez kůže nemá potřebnou soudržnost a snadněji se rozpadá, což znesnadňuje průběh přípravy a servírování pokrmu.

Pokud máme ovšem potíže se žlučníkem, nemusíme kůži konzumovat, ale lze jí ponechat na talíři. Během pečení se to cenné z kůže vypeče do masa, proto je veliká chyba se jí zbavovat před úpravou. Stahování se dá omluvit pouze u velkých ryb, neboť jejich kůže se v potřebné době na úpravu masa nedá uvařit. Je stále tuhá a maso by se nám rozpadlo. To se týká například sumců o hmotnosti od tří kilogramů výše nebo kaprů nad pět kilogramů. U dravých ryb takové nebezpečí nehrozí.

Zdroj: Facebook Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka