O ryby z našich intenzivních chovů je velký zájem v zahraničí

29. května 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

Rokytno - sumeček africký - IMG_2741

S roční plánovanou kapacitou 250 tun ryb je společnost FISH Farm Bohemia největším tuzemským producentem sladkovodních ryb chovaných v intenzivních systémech. Stejně jako do Pstruhařství Mlýny se proto portál Naše voda vydal i na tuto rybí farmu na Pardubicko.

Stejně jako v prvním případě se naše redakce přesvědčila, že české intenzivní recirkulační systémy určené pro intenzivní chov ryb (v plném provozu jsou však pouze čtyři, kromě zatím navštívených firem se jím zabývá ještě Biofish Pravíkov a ZD Úsovsko) nemají problémy s odbytem své produkce a jsou úspěšní i ve srovnání se zahraniční konkurencí. Tato rybí farma dokonce vyváží 80 procent své produkce sumečka afrického (na ilustračním snímku) do sousedního Německa. U nás tuto rybu údajně také najdeme – její základní výhodou je téměř srovnatelná cena s kaprem, tedy cena zhruba 90 korun za kilogram. Mluvíme o živé rybě, v tuzemských maloobchodních sítích se ale spíše setkáme s filety.

Dalšími intenzivně chovanými rybami jsou pak sumec velký, candát obecný, pstruh duhový, jeseter ruský a sibiřský a úhoř říční. Ani v případě těchto druhů není o odbyt nouze a lze říci, že na všechny v současné době chované ryby již existují odběratelé. To je v naprostém rozporu s tvrzením některých představitelů Českého svazu rybářů, kteří poukazují na rizika intenzivních chovů v ČR. Bohužel, těmto nepravdám zatím podléhá i ministerstvo zemědělství, která v následujícím programovém období hodlá investice do těchto intenzivních systémů dotovat. To bude jistě znamenat pro klasické rybáře soustředěné na extenzivní produkci kaprů v rybnících nepříjemnou, ale pro český trh a spotřebitele žádoucí konkurenci.

Společnost FISH Farm Bohemia chová v současné době ryby v osmi odchovných okruzích. Překvapením pro někoho může být spotřeba vody, jejímž zdrojem je normální studna, a která činí pouhé tři kubíky na veškerý provoz denně. Farma tak bourá mýty jednak o nutnosti dostupnosti dostatečného množství vody, jednak mýtus, podle kterého nejsou intenzivní chovy ryb ekologické. Opak je pravdou.

Farma se také snaží úspěšně experimentovat a na nových metodách spolupracuje s odborníky Fakulty rybářství a ochrany vod. Chov jinak dost těžko chovatelných candátů postupně převádí na moderní granulovaná krmiva, zatímní úspěšnost je 60 procent. Spotřebu energie, ačkoli nemá v současné době vlastní energetický zdroj, snížila na úroveň srovnatelnou se zahraničím. Energie přitom hraje v nákladech na intenzivní produkci ryb jednu z rozhodujících rolí, výdaje za energii se pohybují v celkových nákladech zhruba 30 procenty.

Také v chovu úhořů se firmě daří – úspěšnost přežití úhořího plůdku dosahuje kolem 90 procent, což je nesrovnatelně více, než je úspěšnost přežití plůdku dotovaného z Operačního programu rybářství při vypouštění do volných prostupných toků (jedno procento). Firmy tohoto typu si přitom na dotace od státu a EU při zarybňování našich vod úhořem nesáhnou.

Také systém teplovodní recirkulace pro intenzivní chov ryb vybudovali společníci firmy bez koruny státní dotace. Dosavadní náklady se vyšplhaly zhruba na 40 milionů korun, standardní intenzivní systémy v zahraničí vyjdou v naší měně zhruba na dvojnásobek. Společnost FISH Farm Bohemia musela investice dotovat z jiných druhů podnikání, včetně rostlinné zemědělské výroby. V zahraničí je ovšem běžná dotace potřebných investic ze strany státu ve výši 60 procent nákladů.

Na závěr ještě pár slov ke zmíněnému sumečkovi africkému. Je to velmi chutná ryba, redakce Naší vody pro vás připravila recept, který zveřejníme do konce tohoto týdne. Sumeček africký je velmi odolný, ve svém přirozeném prostředí je schopen pohybovat se dočasně i na souši a živit se například měkkýši. Nesnese ale dlouhodobě teplotu pod 20 stupňů Celsia, a právě proto je jej možné chovat v podmínkách ČR jen v teplovodních intenzivních systémech. Maso sumečka je růžové a připomíná lososa, po tepelném opracování má ale již klasickou světlou barvu masa ryb. Velmi chutná je rybí polévka připravená standardně z hlavy a vnitřností.

Fotoreportáž z návštěvy redakce Naše voda ve firmě si můžete prohlédnout na naší facebookové stránce.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka