Rybí maso brzdí negativní vliv kadmia

8. září 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

ryby - pokrmy - grilovaný pstruh

Podle vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích má konzumace masa ryb příznivý vliv na přítomnost nebezpečného kadmia v lidském těle. Připomíná to týdeník Zemědělec.

Vědci zjistili, že buňky vykázaly vyšší procento přežití, pokud zároveň byly vystaveny také účinkům polynenasycených mastných kyselin, především kyselině eikosapentaenové a dokosahexaenovové. Obě jsou nejsilněji zastoupeny v rybím mase. Protizánětlivé a antioxidační účinky polynenasycených mastných kyselin, včetně kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenovové, jsou známé a běžně využívané například při léčbě srdečně cévních nebo autoimunitních onemocnění. Na úrovni základního výzkumu však nyní na fakultě rybářství prokázali jejich pozitivní vliv na stav buněk vystavených jednomu z nebezpečných těžkých kovů.

„Kadmium se do prostředí dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou,“ říká Pavla Linhartová, vedoucí výzkumu. „Zajímavé je, že rybí maso je v případě zamoření vod významným prostředníkem, kterým se kadmium dostává do lidského těla. V tom je určitý paradox – může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ dodává.

V našem prostředí není sice přítomnost kadmia ve vodách, tedy ani v rybách nijak výrazně zastoupena, například ale Japonsko se s tímto problémem potýká už déle než půl století. U obyvatel této země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Kadmium je těžký kov klasifikovaný jako kancerogenní látka Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny, játra, a jsou považovány za neurotoxické látky.

Zdroj: Zemědělec, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství