Rybářství Telč chce u svého rybníka zprovoznit rybí restauraci

15. listopadu 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

ryby - pokrmy - grilovaný pstruh

Přestože se v ČR ani mořské, ani sladkovodní ryby příliš nekonzumují, chtějí rybáři z Vysočiny postavit rybí restauraci. Informuje o tom regionální mutace deníku Mladá fronta DNES – Vysočina.

Uvedený záměr má akciová společnost Rybářství Telč, která spravuje na Vysočině celkem 186 rybníků s rozlohou přibližně 800 hektarů. Společnost ročně vyprodukuje 400 tun ryb, přibližně polovina z nich pochází z rybníků na Vysočině a polovina pak z jižních Čech. „Zájem lidí v regionu je poměrně malý, proto osmdesát procent produkce vyvážíme do zemí Evropské unie a pouze pětina produkce se spotřebuje u nás,“ říká ředitel Rybářství Telč Peter Vavro. Kvůli malému zájmu ukončil činnost závod na zpracování ryb v Telči. „Bylo to kvůli nerentabilnosti, při nízké spotřebě ryb v České republice se nevyplácelo tak malé množství ryb rozvážet. Každý podnikatel musí přemýšlet a udržet ztrátovou činnost delší dobu si nemůže dovolit,“ dodává Peter Vavro.

Milovníci rybích pochoutek ale mohou využít službu jednoduchého opracování ryb přímo na sádkách nebo, jak se teď říká, při prodeji z farmy, kde jim rybu ochotně naporcují. Zatím je to možné na čtyřech provozech, a to vždy v pátek. A kromě kapra si mohou zákazníci vybrat i další ryby – amura, candáta nebo stále více žádaného lína. Před vánočními svátky, kdy rybáři počítají se zvýšeným zájem, počítají s rozšířením provozní doby.

Pro milovníky rybích specialit připravilo Rybářství Telč zajímavou novinku. „Chceme u jednoho našeho rybníka postavit rybí restauraci, kde by si zájemci mohli sami chytit rybu a mohli si ji nechat upravit. Pochopitelně tam počítáme s prodejem různých rybích specialit z produkce našich rybníků, ale zatím bych podrobnosti ani místo neuváděl, než bude vše dohodnuté,“ představuje chystanou novinku Peter Vavro.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – Vysočina, ilustrační foto Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Prevence povodní, voda v krajině, Rybářství a rybníkářství