V rybářství u Punkevních jeskyní ročně prodají 60 tun pstruhů

Aktualizováno 1. března 2018 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství

kapri-prodej2

Tisíce lidí, kteří přijíždějí o dovolené navštívit Punkevní jeskyně, si také pochutnávají na pstruhovi, kterého chová Rybářství Skalní mlýn jen pár set metrů po proudu řeky Punkvy. Vedoucím rybárny je Miroslav Fanta, který před deseti lety musel dávat po svém příchodu dohromady zanedbané sádky, jejichž ekonomika končívala několik let v minusu.

Po třech letech se mu povedlo vrátit rybárnu k zisku a ročně dodá zákazníkům 60 tun ryb, které byly oceněné vícekrát i v soutěži Regionální potravina, řekl dnes Fanta v rozhovoru s ČTK na brněnském veletrhu Salima.

Kromě pstruha duhového se ve žlabech líhne a chová také siven americký. Oběma svědčí proudící čistá voda Punkvy díky přísné ochraně přírody v CHKO Moravský kras. „Rybárna existuje zhruba 50 let, ale když jsem do ní přišel, byla v hrozném stavu. Takže jsem si nejdříve zaregistroval ochrannou známku Punkevní pstruh a pak jel do Dánska se učit, jak se chovají ryby. Všechno jsem si nafotil a udělal jsem to stejně nebo podobně. Nejdříve jsem nad sádkami natáhl sítě, protože nám velké škody působily volavky a černí čápi,“ řekl Fanta.

Do rybárny se přitom dostal poměrně náhodou. Pro svého nadřízeného a majitele rybárny dělal kapitána na lodi v Chorvatsku. „Zdálo se mu, že mám málo práce a mám k vodě nejblíž. Posledních pět let už se věnuju jen rybárně,“ řekl Fanta.

K sobě má dva zaměstnance. „Na začátku tam byl zámečník a zedník, to k rybám nebylo ideální. Podařilo se nám sehnat až z Karlových Varů rybáře, který 30 let pracoval v líhni,“ řekl Fanta. Zpočátku se na Skalní mlýn vozil plůdek odjinud, ale kvůli různým chorobám si již řadu let v rybárně chovají ryby úplně sami.

Průměrně je v sádkách 25 tun ryb a k dispozici je celoročně ryba v tržní velikosti. Přijíždějí si pro ni kuchaři zhruba z 20 restaurací v okolí. „Pravidelně dodáváme také panu Šopíkovi, který má prodejnu v Králově Poli v Brně, a panu Večeřovi do Hradčan. Další prodejci si jezdí nepravidelně,“ řekl Fanta.

Největšími zákazníky jsou rybářské svazy, které si ryby kupují pro účely sportovního rybolovu, až dvě třetiny produkce. „Odbyt máme zajištěný, ale raději bych dodával do restaurací či školních jídelen. Češi sní za rok průměrně jen 1,5 kila ryby za rok, což je hrozně málo. Lidé, kteří k nám přijdou na stánek a dostanou ochutnat grilovaného pstruha, tak jim chutná. Přitom říkají, že ryby nejedí. Měli bychom naučit jíst ryby děti,“ řekl Fanta.

Do rozšiřování chovu se na Skalním mlýně pouštět nehodlají, ani není kam vzhledem k tomu, že jde o CHKO. A tak jediné, co by mohlo do budoucna změnit fungování, je trvale klesající průtok Punkvy hlavně v letních měsících. „Máme dvě čerpadla, která dokážou vodu vracet, loni musely jet půl roku,“ řekl Fanta. Běžný průtok je 230 litrů za vteřinu, ale někdy se sníží i na třetinu.

Zdroj: ČTK, ilustrační foto

Související rubriky: Rybářství a rybníkářství