V rybářství je budoucnost

17. září 2012 | Rubrika: Prevence povodní, voda v krajině , Rybářství a rybníkářství

pstruh

Správné hospodaření na vodních plochách zajistí vyšší výnosy ryb, korýšů nebo řas. Připomíná to Českobudějovický deník s tím, že vhodné hospodaření může zároveň přispět k ochraně před povodněmi.

Pro ČR jako vnitrozemský stát se sladkovodní akvakultura v podstatě rovná rybářství. Podobně důležitá je ale také pro další členské státy Evropské unie, nejen ty vnitrozemské. Podnikům a podnikatelům se tady nabízí velký prostor: mohou produkovat rybí výrobky s vyšší přidanou hodnotou, a tak reagovat na poptávku zákazníků.

Téměř polovina celosvětové konzumace ryb a vodních živočichů už teď pochází z takzvané akvakulturní produkce. V Evropě ale tato forma pokrývá jen asi jedenáct procent spotřeby. Z toho vyplývá, že Evropa ryby mohutně dováží, a to převážně z oblastí, ve kterých výrobní podmínky ne vždy dosahují evropských standardů.   Na druhou stranu spotřeba ryb v Evropské uniičiní v průměru pouze jedenáct kilogramů na obyvatele. V mnoha členských státech je však nižší a například každý obyvatel ČR sní ročně přibližně pouze šest kilogramů ryb. Zlepšení kvality rybího masa je jednou z cest, jak to změnit.

Pro Česko je důležité zachovat historické dědictví v oblastech s tradiční akvakulturou a podporovat také funkce rybníků jako nástrojů proti povodním i proti suchu včetně odbahňování.   Ale zároveň je třeba modernizovat toto hospodářství a směřovat sem investice podporující konkurenceschopnost. A neméněvýznamné je usilovat o zachování rozmanitosti druhů.

Podmínkou je, jak nedávno uvedl ministr zemědělství Petr Bendl, nabízet ryby v širokém sortimentu, ve vysoké kvalitě, celoročně a za akceptovatelnou cenu a prezentovat ryby jako lokální, vysoce kvalitní bioprodukt.

Data týkající se produkce ryb

EU je významným producentem sladkovodních ryb, ročně jich vyprodukuje 290 tisíc tun, z toho asi 70 tisíc tun kaprů

Česká republika ročně dodává přibližně 20tisíc tun kaprů

Celosvětová produkce ryb by se měla do roku 2021 zvýšit na 172 milionů tun, čímž vzroste o 15 procent oproti roku 2011

V roce 2009 ryby zajišťovaly 16,6 procenta příjmu živočišného proteinu a 6,5 procenta celkového proteinu

Celosvětová spotřeba ryb by v roce 2021 měla být na úrovni 19,6 kg na obyvatele, to je 16procentní růst proti roku 2011

Chovatelský cyklus kapra trvá obvykle tři až čtyři roky při hmotnosti ryb v rozmezí od dvou do čtyř kilogramů.

Zdroj: Českobudějovický deník

Související rubriky: Prevence povodní, voda v krajině, Rybářství a rybníkářství