Rybářské statistiky za rok 2010 – I

29. září 2011 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství , Statistiky a kauzy

IMG_6689 statistiky

Tuzemská produkce sladkovodních ryb se loni meziročně zvýšila o 1,5 procenta. Uvádí se to v podkladech pro „Zprávu o stavu zemědělství za rok 2010“ (Zelenou zprávu). Portál Naše voda přináší první díl loňských rybářských statistik z tohoto dokumentu.

Rybářství patří z hlediska produkce rybího masa v ČR ke stabilizovanému a ekonomicky rentabilnímu odvětví. Na produkční rybářství navazují rovněž služby, které tento sektor pro svou činnost nutně potřebuje (např. výrobci různých síťových systémů, další nutné techniky apod.) a které jsou nezbytné pro fungování oboru jako takového. V České republice je rybářství rozčleněno do dvou základních oblastí, a to na produkční rybářství a dále na hospodaření v rybářských revírech.

V ČR je historicky nejvýznamnější oblastí rybářství rybníkářství, které plní kromě funkce produkční také nezastupitelnou krajinotvornou a rekreační funkci. Na území České republiky je v současné době evidováno více než 24 tisíc rybníků a vodních nádrží s retenční kapacitou 420 milionů kubíků vody, což reprezentuje přibližně 52 tisíc hektarů vodní plochy. K chovu ryb je z toho využito 42 tisíc hektarů rybníků s dosahovaným průměrným ročním přírůstkem kolem 460 kilogramů ryb na hektar.

Dalším důležitým faktorem, se kterým je rybářství spojeno, je hospodaření na tekoucích vodách, podpora existence rybích druhů, ale hlavně udržování rovnováhy rybích společenstev v povrchových vodách, jmenovitě ve vodotečích a dalších vodních útvarech. Tato nadstavba funguje jako důsledek biologických aspektů funkce hospodaření v rybářských revírech. Tuto činnost provozuje přibližně 400 000 sportovních rybářů, kteří jsou organizováni převážně ve dvou největších rybářských svazech (Český rybářský svaz, Moravský rybářský svaz). V roce 2010 dosahoval výlov podle odhadu asi čtyři tisíce tun ryb.

Na území České republiky v současné době působí přibližně sto podniků, jejichž činnost je zaměřena na produkci sladkovodních ryb. Druhové zastoupení tržních ryb je dlouhodobě poměrně stabilní. Nejčastěji chovanou rybou v produkčním rybářství je kapr, a dále v menších objemech chov býložravých ryb (tolstolobik, amur bílý), lososovitých ryb (zejména pstruh duhový a siven americký), lína obecného a dravých ryb (štika, candát, sumec, úhoř). Chov ostatních druhů ryb je realizován pouze okrajově.

Produkce tržních ryb v ČR byla během posledních deseti let bez výrazných výkyvů a pohybovala se v průměru kolem 20tisíc tun živé hmotnosti. V roce 2010 dosáhla domácí produkce rybího masa 20,4 tisíce tunživé hmotnosti, což představovalo ve srovnání s rokem 2009 nárůst o 1,5  procenta (tj. o 0,3 tisíce tun). Více než 96 procent výlovu pocházelo z rybničních chovů a zbytek připadl na ryby chované ve speciálních zařízeních nebo v přehradách. V celkové tržní produkci ryb tradičně dominoval kapr, jehož produkce se v roce 2010 meziročně zvýšila o 2,8 procenta, tj. o 0,5 tisíce tun na 17,7 tisíce tun v živé hmotnosti. Nabídka této ryby je v rovnováze s požadavky domácího a zahraničního trhu, neboť přibližně polovina objemu z ročního výlovu kapra je prodána na domácím trhu, především v podobě živé ryby. Kapra lze považovat za sezónní rybu, neboť kolem 65 procent produkce se podle údajů Rybářského sdružení ČR prodá koncem roku v souvislosti s vánočními svátky. Ceny kapra od rybářů v roce 2010 činila průměrně 48,30 korun za kilogram živé hmotnosti , a byla tak meziročně nižší o 2,4 procenta (o 1,20 koruny).

Zdroj: Zelená zpráva 2010, Naše voda

Související rubriky: Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy, Voda a naše peněženka