Ropuchy a mloci se vydali do svých zimovišť

11. října 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

ropucha obecná

Přestože máme s migrací žab spojené spíše jaro, kdy se vydávají na cestu k rybníkům a rozmnožování, na svou pravidelnou pouť vyrážejí i na podzim. Jak přitom uvádí poslední e-listí Národního parku Podyjí, na pozorování mloků nebo ropuch je proto ideální i začátek října.

„Mloci se po většinu roku přes den skrývají a aktivní bývají hlavně v noci. Chladné podzimní počasí jejich noční toulky ale už neumožňuje. Své ukryty k přezimování tak hledají přes den. Ideální jsou pro ně skalní štěrbiny nebo jiné vhodné podzemní prostory v horních částech údolních svahů. Na jejich cestě je tak zvláště za vlhčích dnů můžete vidět i na svazích Gránic na samém okraji Znojma,“ popsal zoolog Jihomoravského muzea Antonín Reiter.

Podobné je to i u ropuch, která jsou po většinu roku spíše nočním živočichem. Své zimní úkryty nyní nalézají v zemních dírách, pod pařezy, pod listím či v norách krtků nebo hlodavců. Opouští je až v polovině března či začátkem dubna. Na své cestě do zimoviště dokáže urazit až čtyři kilometry. To je na ropuchu velký výkon. Její plazení a skákání je totiž velice pomalé a namáhavé. Překonat patnáctimetrovou silnici jí tak trvá zhruba 20 minut.

V Česku patří ropucha k nejhojnějším obojživelníkům. Přesto je ohrožená a zvláště chráněná. Vyskytuje se v nížinách i na horách po celém území země. Obývá převážně lesnatou krajinu s převahou listnáčů. Lidem pomáhá především zbavit se obtížného nočního hmyzu, který je nedílnou součástí jejího jídelníčku.

Mloci patří mezi silně ohrožené zvláště chráněné živočichy a jejich početnější výskyt v Podyjí je spíše výjimkou. V okolních oblastech nežijí nebo jsou velmi vzácní. Jak ropuchám, tak i mlokům na jejich cestě za zimovištěm hrozí nyní zašlápnutí či přejetí jízdním kolem.

Zdroj: e-listí NP Podyjí, foto Petr Lazárek (ropucha obecná)

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství