Do roka budou krokodýli snědeni, plánuje farma

26. srpna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

krokodýl ZOOIMG_2806

Do půldruhého roku se krokodýlí farma ve Velkém Karlově na jižní Moravě plánuje zbavit většiny ze dvou set krokodýlů, které chová. Informuje o tom deník Mladá fronta DNES.

Maso krokodýlů plánuje farma rozprodat do restaurací a kůži na výrobu módních doplňků. „Zhruba 120 zvířat je určeno na porážku. Jestli k tomu dojde do roka nebo do roka a půl, záleží na odbytu,“ říká Antonín Kyjovský, ředitel firmy Agro Jevišovice. Porážejí se zhruba dvě zvířata týdně.

Zatím Karlovští podle Kyjovského porazili čtyři krokodýly. „Snědlo se to v rámci restaurací Agrofertu, zkoušeli se vymyslet recepty, nějaké zbylé zamrazené kousky tam ještě jsou,“ uvedl Jan Hanuš, ředitel Kosteleckých uzenin, kam se vykrvená těla krokodýlů v chladírenském voze z Velkého Karlova vozí.

Z šedesátikilového krokodýla je zhruba 40 kilogramů masa. V Evropě se jeho cena pohybuje kolem tisícikoruny za kilogram. Za kolik ho budou prodávat Kostelecké uzeniny, zatím nechtějí říct. Nejkvalitnější část je krokodýlí svíčková, což jsou dva malé svaly zpod ocasu a část ocasu bez kosti vhodná na steaky.

Momentálně hledají Kostelecké uzeniny pro maso odběratele. Do maloobchodu nepůjde, cílem jsou dražší restaurace, mimo jiné specializované na asijskou kuchyni. Další možností je vyvážet zmrazené maso například do Bulharska. Hluboce zmrazené zboží má trvanlivost šest měsíců.

Zdroj: mladá fronta DNES

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství