Do restaurací míří Velikonoční speciál pivovaru Zubr

12. března 2018 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

ZUBR Velikonoční speciál

První letošní limitovaný speciál pivovaru Zubr je tmavý Velikonoční speciál 13%, který zaujme svou jedinečnou barvou, plností a chutí zamířil do distribuce a k dostání bude v čepované podobě ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě až do vyprodání zásob.

Informoval o tom ředitel pivovaru Tomáš Pluháček s tím, že speciálu se letos uvařilo celkem 750 hektolitrů. „V loňském roce jsme uvařili zhruba o 10 procent více speciálů než v roce předcházejícím. Když jsme před několika lety se speciály začínali, vařili jsme jeden speciál ročně. Nyní je jich šest až sedm a mezi nimi vždy nejméně jedna novinka. Tou letošní je právě Velikonoční speciál,“ konstatoval Pluháček. To, že speciály mezi konzumenty piva získávají stále na větší oblibě, potvrzují i statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle jejich údajů byl celkový výstav speciálních piv českých pivovarů v roce 2017 téměř o 18 procent vyšší než v roce 2016.

ZUBR Velikonoční speciál je výsledkem vyváženého poměru několika druhů karamelových a barevných sladů a speciálních odrůd chmele. „Spolu s aromatickou odrůdou Žateckého poloraného červeňáku, který pochází z Tršic, byly použity ještě dvě další odrůdy středně hořkého českého chmele, jejichž postupné dávkování během celého chmelovaru dotváří spolu se speciálními slady charakteristickou, harmonickou hořkost tohoto piva,“ popisuje pivní novinku Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Stejně jako u všech piv vyrobených v pivovaru Zubr byl použit tradiční výrobní postup, během kterého probíhá hlavní kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhé zrání při nízkých teplotách v ležáckém sklepě. Speciál obsahuje 6 % obj. alkoholu.

Naše voda, foto: pivovar Zubr

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony