Pstruhový ráj Bohdaneč chce v roce 2012 zvýšit produkci lososovitých ryb na 60 000 kilogramů

25. října 2011 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Podnikání s vodou a zákony

IMG_6860 výlov ideální

Vzhledem k stále stoupající poptávce jak po živých, tak i zpracovaných lososovitých rybách, plánuje společnost Pstruhový ráj zvýšit v letech 2012 – 2013 jejich produkci na 50 000 – 60 000 kilogramů za rok.

Pro portál Naše voda to uvedl Martin Píbil, manažer společnosti Zelená Bohdaneč, která patří do portfolia největší tuzemské lesnické a dřevozpracující společnosti LESS Jana Mičánka. Mičánek tak expanduje i do oblasti vodního hospodářství, přičemž dosavadní výsledky společnosti Pstruhový ráj naznačují, že jde o na tuzemském trhu velmi významnou firmu.

V rámci sportovního rybolovu obhospodařuje totiž Pstruhový ráj celkem sedm rybníků o výměře 24,2 hektaru, z toho šest rybníků o výměře 21,8 hektaru slouží k odlovu lososovitých ryb – pstruha potočního, pstruha duhového a sivena amerického. Jeden rybník (2,4 hektaru) je určen pro odlov kapra a štiky. Společnost podle Píbila ročně nasadí do pstruhových rybníků asi 15 000 – 17 000 kilogramů lososovitých ryb, což představuje téměř 40 000 kusů. V rámci sportovního odlovu provozuje firma i doplňkový servis v podobě zapůjčování rybářského náčiní, nástrah, servisu rybářského průvodce a přírodní kemp s občerstvením včetně prodeje chlazených, uzených i pečených pstruhů.

Kilogram živého pstruha je tu možné pořídit za cenu 120 korun, kilogram kuchaného pstruha pak za 150 korun. Stogramová porce zpracovaného uzeného pstruha stojí 29 korun a  pečeného pstruha 37 korun. Jen pro srovnání – kilogram živé štiky zakoupené v rámci právě probíhajících výlovů rybníků přímo od rybářů vychází v průměru na 230 korun.

Ve pstruhové farmě Hamry produkuje Pstruhový ráj ročně 20 000 kilogramů lososovitých ryb, přičemž většina ryb směřuje na zarybnění vlastních pstruhových vod za účelem sportovního a rekreačního odlovu. Zbytek produkce je pak směřován k přímému prodeji zákazníkovi. Pstruhová farma také provozuje vlastní líheň lososovitých ryb, jedná se tedy o takzvaný uzavřený výrobní cyklus.

Rybniční hospodářství provozuje společnost na celkem 27,1 hektaru rybníků. Výroba je zaměřena jak na rybniční druhy ryb (kapr, štika, candát, maréna), tak zejména na menších rybnících na produkci násad říčních druhů ryb – ostroretka, mník, parma a další.

Petr Havel

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství