Produkce ryb v ČR se loni snížila

6. září 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

pstruhařství - potěr duhák - IMG_1630

Tržní produkce ryb v ČR loni klesla na 20 763 tun, což je v porovnání s historicky rekordním rokem 2011 pokles o 1,2 procenta. Na základě „ Zprávy o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2012 o tom informovaly Haló noviny.

Podle zprávy, kterou ve středu 4. září projednala vláda ČR, poklesla loni také mírně průměrná spotřeba sladkovodních ryb na 1,41 kilogramu na osobu z předloňských 1,47 kilogramu. Zhruba 87 procent loňské produkce představoval dlouhodobě nejrozšířenější kapr. Jeho produkce se meziročně snížila o 226 tun živé hmoty na 17 972 tun. Naprostá většina vylovených ryb pocházela z rybničních chovů, zbývající zhruba čtyři procenta byly ryby chované ve speciálních zařízeních. Na vývoz směřovalo 8600 tun ryb, tedy 41 procent z celkového výlovu.

Konzumace sladkovodních ryb v tuzemsku do roku 2011 několik let po sobě mírně rostla spolu s postupně rostoucí produkcí. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele. Kromě převažujícího kapra jsou v tuzemských chovech významněji chovány býložravé ryby jako tolstolobik a amur. Z lososovitých ryb mají největší zastoupení pstruh duhový a siven americký. Chová se také lín obecný a z dravých ryb především štika, candát a sumec.

Součástí odvětví je rekreační a sportovní rybářství na vodních plochách vyhlášených státem jako rybářské revíry. V ČR je zhruba 400 000 registrovaných sportovních rybářů. Ti vloni podle odhadů na udici ulovili zhruba 4000 tun ryb. K chovu ryb se v ČR využívá 41 000 hektarů rybníků. Produkci ryb se věnuje asi stovka podniků.

Zdroj: Haló noviny, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy