Prodejna FROV nabízí nejen kapra, ale i netradiční výrobky z něj

13. prosince 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

frov-raut-kapri

Českobudějovická prodejna Ryby pro zdraví nabízí nejen omega3kapry, ale i výrobky od kaviáru, kvůli kterému nemusel zemřít žádný jeseter, po bezlepkovou kapří paštiku. Informoval o tom dnes vedoucí prodejny Pavel Vejsada.

Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je tím, že má vlastní zpracovnu ryb, výrobnu rybích produktů a prodejnu, vskutku unikátní. Fakulta produkuje kvalitní ryby, šlechtí nová plemena kaprů a také experimentuje s novými recepturami a testuje, jak se nové produkty uchytí na trhu. “Ryby a rybí výrobky jsou vhodné pro všechny, kdo dbají o zdravou životosprávu. Rybí tuk a omega3 mastné kyseliny mají prokazatelné pozitivní dopady na lidské zdraví,” říká Otomar Linhart, děkan FROV.

Při zpracování se kapr využije takřka od hlavy až po ocas. “Po vyfiletování kapra zbyde kvalitní maso v ocasní části, které zákazníci obvykle nechtějí, protože je plné nepříjemných svalových kůstek. Jednoduchým fíglem – nařezáním ocasní části na tenké nudličky se kůstek zbavíme a maso využijeme k výrobě těch nejlepších delikates od kapří polévky, salátů po tatarák,“ říká vedoucí prodejny Pavel Vejsada. „Kapří maso je nízkoenergetické a velmi dobře stravitelné, je tedy doporučováno u řady zdravotních diet, včetně těch redukčních,“ dodává.
Před Vánoci mají zákazníci zájem o kapří polévku, bezlepkovou kapří paštiku nebo kapří lančmít, které žádný jiný český výrobce nenabízí. Kapra a obecně ryby je vhodné jíst nejen
o Vánocích, ale pravidelně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje konzumaci 200 gramové porce ryb alespoň dvakrát týdně.

Vysoké oblibě mezi zákazníky se těší omega3kapři, které fakulta produkuje od roku 2014. Odborníci na fakultě vyvinuli speciální výživovou směs složenou z přírodních látek, díky které mají kapři vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. Ty jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu. Aktuální seznam míst, kde budou před Vánoci kapři s vyšším obsahem omega 3 mastných kyselin k dostání, najdete na webu omega3kapr.cz. “Poptávka po omega3kaprech je vyšší než nabídka,” říká Pavel Vejsada. “Stále hledáme nové producenty, kteří si zakoupí fakultní licenci a chovu se budou věnovat,” vysvětluje.

Vedle klasické nabídky rybích výrobků si zákazníci mohou objednat přípravu teplého
i studeného rautového menu z ryb na konference, firemní akce či rodinné oslavy. Výrobky
a produkty fakulty jsou u k dostání ve fakultní českobudějovické prodejně Ryby pro zdraví, a od 15.12. 2016 také v obchodě Náš Grunt v Kolíně a  Poděbradech, v pražské Francouzské ulici a také v pražských obchodech Farmář v Nových Butovicích a Ve špajzu v Malešicích.

Více informací najdete na www.rybyprozdravi.cz

Naše voda, foto FROV (raut k výrobků z kapra)

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka