Prodej červeného vína v lékárnách kritizují lékaři

Aktualizováno 1. listopadu 2013 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

ilustračka antibiotika

Skutečnost, že české lékárny začaly od podzimu letošního roku prodávat červené víno, kritizují někteří lékaři. Informuje o tom server deníku Mladá fronta DNES – idnes.cz.

Výrobce vín tvrdí, že toto víno má prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví a jedna sklenička denně pomůže ženám otěhotnět. Podle psychiatra Karla Nešpora, který se dlouhodobě zabývá léčbou alkoholismu, se dnes v lékárnách prodává spousta nesmyslů. „Zdravou a pestrou stravu potřebujeme, alkohol ne,“ řekl iDNES.cz primář Karel Nešpor, který pracuje v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích. „Češi by neměli spoléhat na zázračné lektvary a vodičky. Udělají dobře, když místo toho budou jíst zdravěji, žít střízlivěji a víc cvičit nebo chodit. Velmi jim to prospěje,“ dodal Nešpor.

Moravská společnost ResVinia, která červené víno Bona Dea vyrábí, ale tvrdí, že víno pomáhá třeba ženám, které chtějí otěhotnět. Má prý silné antioxidační a protirakovinné účinky. Konkrétně jmenují vyšší obsah resveratrolu, který podle vinařů pomáhá k otěhotnění. Firma se odvolává na výsledky dánského výzkumu, podle kterého mírná konzumace vína s vyšším obsahem antioxidantů zvyšuje ženám šanci počít dítě.  „Vyšší obsah resveratrolu ve víně Bona Dea vedl k rozhodnutí, že jej naše sekce může doporučit pro užívání ženám, které chtějí otěhotnět,“ řekl David Rumplík, předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti. A podle Pavla Ventruby, přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno-Bohunice může mít víno vliv na některé příznaky spojené s poruchou plodnosti. Jde například o omezení vzniku infekčních onemocnění způsobujících sterilitu. ResVinia doplnila, že víno Bona Dea je prvním českým červeným vínem s vyšším obsahem resveratrolu. Doporučuje, aby muži pili každý den maximálně dva až čtyři decilitry, ženy pak dva až tři.

Psychiatr Karel Nešpor ovšem před pravidelným pitím varuje. Zvláště pak ženy, které chtějí dítě. „Ženy, které nevylučují otěhotnění, by se měly alkoholu úplně vyhýbat. Plod je nejzranitelnější na počátku těhotenství, kdy o graviditě ještě nemusí žena vědět,“ řekl iDNES.cz Nešpor. A připomněl i další nebezpečí. „Alkohol vyvolává závislost, v Česku jde o statisíce lidí. Ale to je pouze jedno z mnoha rizik. Například dávka alkoholu odpovídající dvěma deci vína denně zvyšuje u žen riziko rakoviny prsu. Toto riziko roste dále úměrně dávce,“ poznamenal Nešpor. Podobný názor má i profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické. „Doporučované množství vína, které společnost uvádí ve svém materiálu, je příliš vysoké. Důvodem omezení spotřeby je přítomnost alkoholu, který působí na lidský organismus negativně,“ uvedla Dostálová. A dodala, že víno červené (i bílé, ale v menším množství) obsahuje resveratrol, který působí jako antioxidant, hlavně v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty jsou však přítomné i v jiných potravinách, které škodlivý alkohol neobsahují.

Podle výrobce vína Bona Dea ale odborní lékaři doporučují víno s vyšším obsahem resveratrolu i z jiných důvodů. „Vědecké studie potvrzují příznivé účinky i na aterosklerózu, cukrovku druhého typu nebo prevenci nádorových onemocnění. Uvádí se také jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organismu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, jako je například Alzheimerova nemoc,“ uvedla ResVinia.

Společnost dokonce spustila projekt Zdraví a víno a tvrdí, že se do něj zapojuje stále víc lékařů, odborných lékařských pracovišť a klinik. „Pro konzumenty vína jsme vytvořili portál vinoprozdravi.cz, kam přispívají významní čeští kardiologové, neurologové, onkologové, internisté, urologové, chirurgové a další. Všichni se shodují, že střídmé pití červeného vína prospívá našemu zdraví,“ řekla ředitelka firmy Dana Odehnalová.

Podle Nešpora prodej alkoholických nápojů v lékárnách jen zhorší špatnou pověst farmaceutického průmyslu a lékárenství. Připomněl, že už dnes se v lékárnách prodávají třeba sladké a neprospěšnými chemikáliemi napěchované bonbony. „A pokud teď prodávají i alkoholický nápoj, může se stát paradox, že si někdo může mírnit kocovinu po víně z lékárny přípravky proti bolestem z téže lékárny. Pak může zemřít na krvácení do trávicí trubice nebo se jinak těžce poškodit,“ konstatoval Nešpor.

Limity pro to, co se smí v lékárně prodávat, nejsou podle stanoviska Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) stanoveny. Takže vlastně záleží na majiteli lékárny, co tam bude prodávat. „Obecně se v lékárně kromě registrovaných léčivých přípravků vydávají i individuálně připravované léčivé přípravky, doplňky stravy, kosmetika, čajové směsi, označované vždy v souladu s tím, co je výrobcem deklarováno,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí SÚKL Lucie Šustková. A dodala, že SÚKL reguluje v lékárnách pouze výdej léčivých přípravků a potravin pro zvláštní výživu a také rozhoduje v případě pochybností na základě obsahu účinných látek, zda jde o léčivý přípravek nebo doplněk stravy.

Zdroj: www.idnes.cz, (redakčně kráceno) ilustrační foto Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka