Proč některé ryby vypadají na jaře „nemocně“

28. dubna 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

Možná jste si toho také všimli: V nádržích, rybnících nebo řekách v těchto dnech můžete zahlédnout rybu, která nevypadá zrovna nejzdravěji. Proč tomu tak je, vysvětluje ve svém článku Ivo Krechler, vedoucí útvaru Rybářství Povodí Moravy. Portál Naše voda celý článek přetiskuje.

Pokud takových ryb nenapočítáte desítky, většinou není důvod k panice. Jaro totiž pro ryby a další živočichy znamená velkou fyziologickou zátěž, která se na některých z nich může projevit i vizuálně.

Příjem potravy v zimě se vlivem zpomalení metabolismu rybího organismu (studenokrevný – poikilotermní organismus) omezuje či úplně zastavuje – zejména u kaprovitých ryb.

Ryby nepřijímající potravu využívají k získání potřebné energie tukové rezervy, po jejich spotřebování pak svalovinu. V jakém stavu se ryby „dočkají“ jara závisí na zdravotním a výživném stavu na podzim a pak zejména na délce a průběhu zimního období. Se zvýšením teploty vody na jaře ryby pomalu začínají přijímat potravu.

V jarním období však dochází u převážné části druhů ryb k výtěru, což je další významný vliv na zdravotní stav rybího organismu. Většina energie jde na tvorbu pohlavních orgánů a pak i samotný výtěr ryb bývá náročným fyziologickým aktem. V teplejší vodě se však i začínají množit patogenní mikroorganismy (viry, bakterie, plísně), které napadají slabé či jiným způsobem hendikepované jedince (zraněné). Ke zranění ryb může dojít různými způsoby – průchodem ledové tříště, při bouřlivém výtěru, napadením rybožravými predátory či během vysazování ryb při rybářském obhospodařování.

Takto mechanicky poranění jedinci pak mohou být sekundárně napadeni již zmíněnými patogenními organismy. U napadených ryb se můžou na těle objevovat šedavé či bílé skvrny plísně, krvavé vředy, při silnějším napadení ztrácí únikový reflex, zdržují se u okrajků, hubnou a mohou i uhynout. K takovýmto jevům dochází v jarním období téměř na všech rybářsky obhospodařovaných vodních plochách, ať jde o produkční rybníky či vodní nádrže se sportovním rybolovem.

Autor: Ivo Krechler, vedoucí útvaru Rybářství Povodí Moravy, s.p.

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství