Příští týden začíná jedinečný festival Ryba z Čech

Aktualizováno 7. července 2011 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství

kapr

Další z gastronomických festivalů, propagujících domácí suroviny je tu. Tentokrát budou kuchaři vařit dobroty z čerstvých ryb, pocházejících z českých rybníků a řek. Festival Ryba z Čech chce seznámit návštěvníky festivalových restaurací s možnostmi, které domácí ryby v kuchyni nabízejí, uvedl dnes Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.

Snahou je také vyvrátit předsudky, které vůči nim někteří lidé mohou mít. Navíc rybí menu je lehké, zdravé a velice dobře se hodící právě pro letní měsíce. Alakarte oslovilo 7 restaurací v Praze, Brně a Středočeském kraji, které připravily tříchodová menu za jednotnou cenu 280 Kč. Festival bude v těchto restauracích probíhat od 15.7. do 15.8. 2011. Vstupenkou na festival je rezervace konkrétního menu na webu http://www.rybazcech.cz

V české kotlině jsou ryby tradiční kuchyňskou surovinou určitě od počátku jejího osídlení. Přestože některé dříve hojné druhy, jako např. losos, z nich vinou civilizace zmizely, stále je tu řada druhů, které obohacují významně českou gastronomii. Cílený chov ryb je určitě nejvíce spojen s českým rybníkářstvím a jménem jejich nejznámějšího budovatele – Jakuba Krčína. Český kapr se stal skutečným pojmem. Bohužel jeho spotřeba v České republice je stále velice nízká. „S kaprem si tady drtivá většina lidí spojí především Vánoce a to je také jediné období roku, kdy se masově konzumuje,“ konstatuje Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte „ale to je velká škoda, protože kapr se dá připravit desítkami jiných způsobů než je pouze ten tradiční smažený na štědrovečerním stole.“

Kde je prapůvod toho, že Češi spíše sáhnou k mraženým nebo chlazeným mořským rybám, které k nám musí putovat stovky a tisíce kilometrů, což se samozřejmě mnohdy projeví v jejich kvalitě a neposlední řadě i v ceně? Je to hodně předsudků, které ale plynou pouze z toho, že v populaci se pomalu ztrácejí dovednosti našich maminek a babiček, jak rybu správně a chutně připravit. Nejrozšířenější takovou legendou je, že kapří maso smrdí bahnem. Kapr, chovaný hospodářsky, určitě cítit není, protože dlouhou dobu tráví před prodejem na sádkách, kde je stále proudící čistá voda a eventuálního zápachu se tak zbaví. Navíc naše babičky dobře věděly, že pokud děda chytil v rybníce kapra a ten byl cítit, stačí maso naporcovat, zbavit tuku, opláchnout ve slané vodě, pokapat citronem a nechat asi hodinu v chladu. Zápach tak zcela zmizí.

Další oblíbenou rybou je pstruh a jeho blízký příbuzný siven. U toho sice není problém s tím, že by konzumentům „smrděl“, ale zase si stěžují na mnoho kostí. Tady platí to, co u všech ryb obecně – je třeba se naučit rybu filetovat před přípravou nebo správně oddělit maso od kostí na talíři. To platí obzvláště u ryb menších vzrůstem. „U polévky je potřeba, pokud používáte rybí hlavy, vyříznout z nich žábry. Ty mohou dát polévce nepříjemně nahořklou příchuť,“ upozorňuje Ondřej Soukup šéfkuchař restaurace Fluidum v Praze. V kuchyni samozřejmě lze připravovat i další ryby. V poslední době je velice populární v restauracích například candát. Ale výborný je v našich domácnostech pozapomenutý sumec, štika nebo naprostá delikatesa, kterou je úhoř.

Podmínky účasti na festivalu Ryba z Čech jsou následující :

1. Tříchodové menu (min. 2 chody z ryb) za cenu 280 Kč

2. Použité ryby musí být druhy, které se u nás běžně vyskytují

3. Použité ryby musí být čerstvé a z domácích chovů

4. K menu musí být k dispozici víno, hodící se k jednotlivým chodům (není v ceně menu)

Festivalu se účastní následující restaurace :

Amade Restaurant, Praha 1

Austria Restaurant, Praha 5

Chateau St. Havel, Praha 4

Fluidum Restaurant, Praha 3

Krystal Mozaika Bistro, Praha 8

Ristorante Rialto, Brno

U koně, Klokočná

Jak se festivalu zúčastnit?

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na webu WWW.RYBAZCECH.CZ. Po odeslání požadavku na rezervaci obdrží host obratem vyrozumění o své rezervaci od společnosti Alakarte a za menu zaplatí přímo v restauraci. 

Jak se festivalu zúčastnit?

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na webu http://www.rybazcech.cz Po odeslání požadavku na rezervaci obdrží host obratem vyrozumění o své rezervaci od společnosti Alakarte a za menu zaplatí přímo v restauraci.

Zdroj:  Ryba z Čech

Související rubriky: Rybářství a rybníkářství