Příčinou eroze na jižní Moravě je nevhodná skladba pěstovaných plodin

9. února 2017 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Podnikání s vodou a zákony

krajina - řepka - obec - IMG_8371

Čtvrt století zkoumali odborníci půdu na jižní Moravě. Teď přišli s výsledky, které moc pozitivní nejsou – zemědělci pěstují plodiny v nevhodné struktuře, půdu navíc ohrožuje eroze i sucho. Píše o tom jihomoravská mutace Mladé fronty DNES.

S některými problémy mají farmářům pomoci speciální webové aplikace. Mnohdy to funguje tak, že zemědělec vyseje to, co zrovna potřebuje, a na to, že může půdě uškodit, příliš nemyslí. Zatímco jeteloviny tak v podstatě vymizely, je na hraně pěstování řepky. Rolníci ji málo střídají s ostatními rostlinami. Potřeba by naopak bylo pěstovat více plodin hnojených klasickým hnojem – cukrovky a brambor.

„Zemědělci se řídí tvrdými pravidly trhu a pěstují výhradně plodiny, na kterých nejvíc vydělají. Pokud zrušili živočišnou produkci, nebudou pěstovat jeteloviny, protože by pro ně neměli uplatnění. Návrat k léty prověřeným osevním postupům, ideálně k živočišné výrobě v každém hospodářství, se v současných podmínkách jeví nereálně,“ shrnuje výsledky pětadvacetiletého pozorování půdy ředitel Sekce zemědělských vstupů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Miroslav Florián.

Řešení se přitom nehledají snadno. Alespoň trochu by měla pomoci protierozní kalkulačka, která umí namodelovat osevní postupy. Vyzkoušel ji už třeba šéf zemědělského družstva Olbramkostel na Znojemsku. „Rozhodně s ní budeme pracovat. Máme středně ohrožené půdy,“ říká Zdeněk Rechtik. Proti erozi už bojuje tím, že kolem pole s kukuřicí osévá čtyřiadvacetimetrové pásy ječmene jarního. „V našem katastru máme hodně rybníků a potoků a tímto opatřením zabraňujeme stékání ornice,“ vysvětluje Rechtik.

Aplikace, která na nevhodné pěstování upozorní, je volně dostupná na internetu. „Po zadání kritérií kalkulačka spočítá, zda jsou osevní postupy přímo na vašich pozemcích vhodné, nebo ne,“ vysvětlil Martin Mistr z Výzkumného ústavu meliorace a ochrany půd, který aplikaci vyvinul.

Velký vliv na to, jak vypadají česká pole, mají podle odborníků ale také všichni lidé, kteří nakupují ve zdejších obchodech. „Pokud by trvali na českých potravinách, změnila by se podle toho i nabídka a konečně se i zlepšil ne příliš radostný stav. Naši zemědělci dobře vědí, co a jak je třeba dělat, ale ekonomické tlaky jsou silnější než zdravý selský rozum,“ podotýká Florián.

Zdroj: MF DNES (redakčně kráceno), ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Podnikání s vodou a zákony, Prevence povodní, voda v krajině, Rybářství a rybníkářství