V předvánočním období roste zájem o pivní speciály

18. prosince 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

pivo minipivovar - Kanec - IMG_5672

Nejen na Plzeňsku navařily tamní pivovary vánoční pivní speciály. Ty mají, jak informoval Český rozhlas – Plzeň, často vyšší stupeň alkoholu a jsou s různými příchutěmi.

Zatímco prodej klasického piva klesá, o speciály je na tuzemském předvánočním trhu stále větší zájem. Některé minipivovary se dokonce bojí, aby s nabídkou vánočních speciálů vydržely až do konce roku.

Sládková Eva Straková má v minipivovaru v Plzni Černicích plné ruce práce. Ručně teď totiž plní lahve unikátní várky letošního vánočního pivního speciálu typu barley wine. „Včera jsem jich dělala pět set,“ říká.Podle Petra Míče jde o nejsilnější z 50 druhů piv, které tu za více než šest let existence uvařili. „Je to devatenáctistupňové svrchně kvašené pivo, které má 8,9 procenta alkoholu,“ vysvětluje. Pivo zrálo tři měsíce v ležáckém tanku a pak tři měsíce v dubovém sudu po whisky. „V chuti piva najdete jednak dubovou příchuť, jednak příchuť whisky. Pivo je velice hutné, velice silné a sladké, v podstatě je to ječné víno, které chutná něco jako portské,“ dodává Petr Míč.

Vůbec nejsilnější vánoční pivo v republice ale uvařil minipivovar v Dobřanech u Plzně – 23stupňového Svatého Víta.„Netradičně má objem alkoholu až 10,5 procenta. Specialita, která je skrytá v tomhle nápoji, je v tom, že jsou v tom exotické druhy aromatických chmelů a z toho jsou cítit tóny jehličí, květin, citrusových plodů,“ popisuje sládek Petr Petružálek. Dobřanský minipivovar nabízí ale i piva s příchutí vanilky, čokolády nebo višní. A podle sládka každý rok poptávka po speciálech roste. „Zájem je. Naopak mám spíš někdy obavy, abychom vydrželi do konce roku,“ potvrzuje.

Také moravskoslezské minipivovary připravily podle portálu ihned.cz na vánoční svátky pivní speciály, většinou jde o piva o minimálně 13 stupních. Mezi příchutěmi jsou ořechová, medovo-mandlová či rumová. Chuť polotmavé čtrnáctky Ušák ladil sládek Petr Krpec se svými kolegy v Městském pivovaru Štramberk na Novojičínsku několik měsíců. Cílem bylo dosáhnout ideální kombinace chuti piva s chutí a vůní koření oblíbené místní pochoutky. „Poměr koření je výrobní tajemství každého pekaře štramberských uší, jeden z těchto pekařů nám koření dodává, takže já můžu říct maximálně složení: to je v podstatě skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření a zázvor,“ řekl Krpec. Pivo Ušák se sice začalo prodávat jako vánoční speciál, návštěvníci Štramberka jej ale budou moci ochutnat celoročně.

Pivovarský dům v Ostravě připravil na nadcházející dny pro hosty restaurací Hobit club a U Skákavého poníka Týden vánočních speciálů. Kromě vlastní tmavé čtrnáctky Blackdog bude na čepu dalších sedm pivních speciálů ze spřátelených podniků z Moravy a Slezska. „Ochutnat tolik vánočních speciálů najednou nemá člověk běžně šanci. Před pár týdny jsme měli úspěšnou akci s minipivovary, tak se vyloženě nabízelo uspořádat něco takového na Vánoce,“ řekl majitel Pivovarského domu Jiří Štverka.

Mezi čepovanými pivy budou polotmavá čtyřiadvacítka Štědrok z Vojkovic na Frýdecko-Místecku, osmnáctistupňový Vánoční speciál Červený Kohut z pivovaru Kohutka ve Vyšních Lhotách rovněž na Frýdecko-Místecku nebo Vánoční jubilejní speciál o 15,22 stupně z Břeclavi. Zřejmě pouhé dva dny – 24. a 26. prosince – budou moci hosté pivovaru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku ochutnat výroční rumovou desítku, kterou pivovarníci navařili k desátému výročí vzniku pivovaru.“Schválně jsme uvařili slabší pivo. Je do něj nalitý rum, takže je těžké říct, jak silné nakonec bude. Třeba člověk vypije dvě piva a bude mít dost,“ řekl majitel pivovaru Vít Lanča.

Sládek pivovaru Franc Marek Pietoň už tradičně na vánoční sezonu připravil světlou dvanáctku Re s vločkami pravého zlata. „Letos je o ni opravdu velký zájem. Už jsem plnil asi 800 lahví,“ řekl.

Pivovar na ostravském Zámku Zábřeh opět prodává polotmavou kaštanovou třináctku. „Pivo s výtažkem z jedlých kaštanů vaříme letos na svátky potřetí. Je to chuť, která se pojí k Vánocům,“ řekl manažer Radovan Koudelka.

Vánoční speciály připravily i další minipivovary: U Komárků v Rohově na Opavsku nabízejí jantarovou šestnáctku, ostravský pivovar Garage tmavou medovo-mandlovou třináctku a pivovar v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku polotmavý šestnáctistupňový speciál typu bock nazvaný Valašský cap.

Přerovský Pivovar Zubr zase připravil pro letošní zimu pro milovníky piva horkou variantu letní novinky Hot Cider Mix. Je určena těm, kdo se ani v zimě nechtějí vzdát piva a zároveň se chtějí pořádně zahřát. Horké pivní nápoje sice nepatří k tradičním zimním nápojům, jejich obliba však roste, a to zejména v zemích se silnou pivní kulturou, jako je Německo nebo Rakousko. Odtud se tento trend začíná šířit i k nám. Přerovský Hot Cider Mix je možné ochutnat ve vybraných restauracích, na vánočních trzích v Přerově i na sjezdovkách v beskydských lyžařských areálech.

„Vůně a chuť jablek se skořicí patří neodmyslitelně ke koloritu Vánoc. Proto jsme připravili horkou variantu Zubra Cider Mix,“ uvedla sládková pivovaru Nataša Rousková.   Hot Cider Mix si lze jednoduše připravit i doma. Mezi nezbytné ingredience patří Zubr Cider Mix (1.5 litru), cukr (2 lžíce), hřebíček a skořice. Vše se důkladně promísí a přivede do bodu varu, aby se rozvinuly a prolnuly jednotlivé chutě a aroma. Do hotového nápoje se mohou přidat i rozinky, kousky jablka, plátky citrónu či rum.

Zdroj: Český rozhlas, Ihned.cz, a další, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony