V Praze proběhne festival podporující konzumaci českých ryb

13. července 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Naporcovaný kapr

Podpořit konzumaci sladkovodních ryb je cílem festivalu „Ryba z Čech“, který se uskuteční v Praze v období od 16. července do 5. srpna letošního roku. Informuje o tom deník Právo.

Do akce se podle deníku zapojilo šestšpičkových restaurací, které nabídnou zájemcům vysokou gastronomii za 290 korun. „Češi jedí v porovnání s Evropou málo sladkovodních ryb. V poslední době se sice situace zlepšuje a lidé si kupují více domácích ryb než v minulosti, v restauracích se ale stále ptají spíše po mořských plodech,“ říká Martina Kočařová ze společnosti Alakarte.cz, která festival organizuje. Šest kuchařů tak návštěvníkům předvede, jak ze sladkovodních ryb vytvořit originální menu. Od organizátora dostali jediný úkol– připravit tříchodové menu, jehož hlavní složkou bude sladkovodní ryba z Česka. Na návštěvníky restaurací tak za 290 korun čeká předkrm, hlavní jídlo a dezert.

Šéfkuchaři většinou vsadili na rybu s originální omáčkou a přílohou. „Podáváme filet ze pstruha s rajčatovým krupetem. Krupeto je taková česká obdoba italského rizota, jen místo rýže jsou v něm kroupy,“ vysvětluje Michal Šebela, který vaří v restauraci Amade. Jeho kolegové připravili například pečeného candáta s pomerančovobramborovým pyré, lososového pstruha s liškami nebo grilovaného sivena se žlutými cuketami. V restauraci Mozaika se pak hosté mohou přesvědčit, že kapr nepatří pouze na vánoční tabuli, servírovat se totiž bude kapří burger v domácí cibulové housce. Žádný z kuchařů si ale netroufl na rybí dezert, sladká tečka má tak klasickou podobu – od čokoládového mousse, po domácí zmrzlinu a kynuté knedlíky.

Kdo po labužnickém zážitku v některé z festivalových restaurací poběží na farmářský trh zakoupit čerstvou rybu ke svým kulinářským pokusům, měl by se řídit několika jednoduchými pravidly. Čerstvá ryba musí být slizká, musí mít vypouklé oči a její maso má být pevné. Pokud má ryba měkké maso nebo zakalené oči, znamená to, že leží na pultě delší dobu.

Kde festival probíhá

Praha 1: Amade Restaurant, Ambroisie Caffé

            Praha 4: Dock House, Chateau St. Havel

            Krystal Mozaika Bistro, Praha 8, Mozaika, Praha 3

 Jak se přihlásit

Na webových stránkách www.rybazcech.cz si zájemci rezervují místo ve vybrané restauraci. Platba probíhá až na místě. Návštěvu je možné ohodnotit na www.alakarte.cz.

Zdroj: regionální mutace Právo -Praha – střední Čechy

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství