Právě vychází manuál, jak založit komunitou podporované zemědělství

Aktualizováno 30. listopadu 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

komunitou-podporovane-zemedelstvi-publikace-obalka

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je stále oblíbenější způsob, jak získat čerstvé a místní potraviny za příznivou cenu. Jak přitom informovala Kateřina Čapounová z České technologické platformy pro ekologické zemědělství (ČTPEZ), nyní vychází knižně návod, jak KPZ založit.

Příručka Zapoj se do KPZ! nabízí všem zájemcům o jídlo z blízka propracovaný manuál, jak takovou KPZ založit a úspěšně ji provozovat. Najdete zde detailní popis, jak oslovit a vytvořit odběratelskou komunitu, najít svého zemědělce, vybrat nejvhodnější odběrové místo i jakým způsobem nejlépe nastavit povinnosti a práva jednotlivých členů. Součástí publikace jsou užitečné informace o historii a základních principech i přínosech, které KPZ přináší lokální ekonomice. Nechybí ani filozofický vhled do problematiky současného průmyslového zemědělství.

KPZ najdete dnes v mnoha podobách – od komunitního zahradničení až po stoprocentní zapojení farem, kterým komunita zajištuje stabilní odbyt produkce. KPZ je výhodná pro zemědělce i spotřebitele. Zemědělec dostane za práci poctivou odměnu a spotřebitel – podílník zaplatí méně než v obchodě, protože odbyt je napřímo, bez dalších prostředníků. Navíc, jako podílník získáváte příležitost spojit se s půdou, poznat lidi, kteří pro vás potraviny vyrábí, důvěřovat jim a podporovat lokální ekonomiku. Zpravidla začnete také víc vařit, případně se to naučíte. „Publikace je součástí vzdělávacích seminářů a exkurzí, které budou probíhat i v příštím roce a umožni spotřebitelům a zemědělcům získat podrobné informace a načerpat zkušenosti, jak komunitou podporované zemědělství provozovat v praxi,“ říká Jan Valeška, koordinátor vzdělávacích akcí PRO-BIO LIGY.

Množství potravinových komunit, které masivně vznikají v Evropě i ve světě, již nelze vysvětlovat jen zájmem o „alternativní“ životní styl. Jsou důkazem, že přibývá lidí nespokojených s průmyslovou produkcí intenzivního zemědělství. Ve společnosti roste nechuť k centralizované výrobě potravin, netransparentní monopolizaci, dlouhým transportům i nabídce nekvalitních potravin. Zároveň se zvyšuje zájem o solidární ekonomiku, jejímž základem je spolupráce, nikoliv extrémní soutěživost, typická pro tržní ekonomiku. Mezi lidmi jsou stále vyhledávanější ekologická nebo ekologickým systémům blízká hospodaření. Vedle produkce potravin „bez chemie“ nezatěžují životní prostředí tak jako intenzivní zemědělství, udržují půdní úrodnost a snižují závislost zemědělců na vnějších vstupech.

Příručka Zapoj se do KPZ! vznikla jako informační materiál ke stejnojmennému výukovému evropskému programu. Projekt je financován Evropskou komisí v rámci programu Erasmus+ a je k dispozici v tištěné podobě na vyžádání na info@biospotrebitel.cz nebo ke stažení na www.kpzinfo.cz/zapojte-se/zapoj-se-do-kpz

Zájemci, které fenomén komunitou podporovaného zemědělství zajímá, ocení aktuálně publikovanou studii „Komunitou podporované zemědělství v Evropě“. Najdete zde nejen detailní úvod do tématu, ale také rozbor situace ve vybraných evropských zemích. Studie je ke stažení zde www.kpzinfo.cz/dokumenty.

V České republice je přibližně 30 KPZ (zhruba 1, 4 tisíce lidí) se zaměřením převážně na produkci zeleniny a ovoce. Nejvíce se jich nachází v Praze a Moravskoslezském kraji. Mezi evropské země s největším počtem lidí zapojených do KPZ patří Francie (až 320 tis.), Švýcarsko (26 tis.) a Nizozemí (25,5 tis.) Sektor se velmi rychle rozvíjí.

Publikace ke stažení:

Zapoj se do KPZ! Kompletní příručka k zakládání a fungování KPZ
Komunitou podporované zemědělství v Evropě – studie
www.kpzinfo.cz/zapojte-se/zapoj-se-do-kpz – stránky o KPZ

Naše voda, foto obálka knihy: ČTPEZ

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony