Praha bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na kvalitu ryb

25. dubna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

IMG_6870 uzený kapr

Kulatý stůl ministra zemědělství na téma „Kvalita rybího masa“ bude jednou z akcí, která se uskuteční v rámci mezinárodní konference AQUA 2012. Ta se, jak dnes informoval mluvčí ministerstva Jan Žáček, uskuteční v době od 1. do 5. září v Praze.

Partnerem konference bude podle Žáčka za ČR ministerstvo zemědělství a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Konferenci spoluorganizuje každých šest let Evropská akvakulturní společnost (EAS) a Světová akvakulturní společnost (WAS).

„Vzhledem k tomu, že jde o jedinečnou mezinárodní událost v akvakultuře a já dlouhodobě usiluji o posílení role hlavně sladkovodní akvakultury na poli Evropské unie, převzal jsem nad celou akcí záštitu. Je to ojedinělá akce, které se tradičně účastní více než dvě tisícovky lidí z celého světa. Pro nás je poctou ji hostit,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Účastníky kulatého stolu budou zástupci ministerstva zemědělství, profesních sdružení a významní odborníci z řad výzkumných pracovišť a univerzit z celého světa. Budou hovořit například o kvalitě rybího masa a jeho prospěšnosti pro lidské zdraví, hygienické kvalitě masa sladkovodních ryb a o tom, jakými způsoby lze zkvalitnit rybí maso pro konzumenty.

Rybí maso obsahuje řadu látek, které jsou pro člověka nezbytné, ale lidský organismus si je sám vytvořit nedokáže. Jsou v něm biologicky vysoce hodnotné bílkoviny a tuky. Kvalita tuku v potravinách živočišného původu je jedním z důležitých faktorů, který má vliv na rozvoj civilizačních chorob, jde především o kardiovaskulární onemocnění, obezitu a diabetes. Vyvážená dieta se zastoupením ryb přispívá k prevenci onemocnění srdce a cév, u dětí podporuje zdravý růst a vývoj tělesných tkání.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství