Potravinářská inspekce zjistila víno odrůdy Pálava s přídavkem vody 84%

1. června 2018 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

SZPI kontrola víno Dajoz Pálava červen 2018

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzívních kontrolách výroby a dalších fází uvádění do oběhu vína a vinařských produktů. Připomíná to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že kontroly se mimo jiné zaměřují na nové povinnosti související s novelou zákona o vinohradnictví a vinařství.

Při kontrole v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. na Hlavní ulici v Dolních Bojanovicích inspektoři krom jiných úkonů odebrali k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v KEG sudu o objemu 50 L. Dle průvodní dokumentace se jednalo o víno odrůdy Pálava, víno bílé, polosladké, výrobce: Juraj Uhlár, Višťuk 31, země původu: Slovensko. Společnost DAJOZ s.r.o. je tzv. příjemcem vína – subjektem, který jako první víno ze zahraničí uvádí do oběhu na území ČR – a inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně. Tyto povinnosti vznikly od účinnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství.

Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84%. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramů na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže. Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj a foto: SZPI

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy