Pořiďte si mobilní minipivovar

10. ledna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

DSCN3912

Minipivovary jsou v fenoménem posledních několika let. Většinou jde ale v první řadě o výrobní závody, na které je navázáno gastronomické zařízení. Podle serveru minipivovary.info to ale jde i naopak, takže časem by mohla mít minipivovar každá hospoda.

Pořízení minipivovaru nicméně není právě levná záležitost, nehledě na to, že je potřeba pro něj mít v restauraci potřebný dosud nevyužívaný prostor, anebo zainvestovat další nemalé peníze na rozšíření objektu o přístavbu. Často provozovatel restaurace není ani tím, komu objekt restaurace patří, a hostinskou činnost provozuje jako nájemce. Investovat své peníze do cizího není právě dobrou cestou k posílení pozice vlastního podniku. Řešením přitom může být mobilní kontejnerový minipivovar.

Ostravská společnost Mobilní pivovary s.r.o. je jedinou firmou na světě, vyrábějící mobilní minipivovary zabudované do kontejnerových skříní. V čem je toto řešení zajímavé? Především se majitel mobilního pivovaru nemusí zabývat otázkou, kam do restaurace minipivovar umístit. Stačí najít dostatek místa pro umístění kontejneru (pro nejmenší model stačí 7,5 x 3 metry) nejlépe za restaurací, ale klidně i na druhém konci obce, třeba na zahradě rodinného domu, kde provozovatel bydlí. Podmínkou je jen připojení kontejneru na pitnou vodu, kanalizaci a elektřinu, přičemž odebranou energii a vodu si minipivovar měří vlastními měřiči pro účely snadného rozúčtování.

Dále pak se majitel minipivovaru nemusí obávat zracené investice, pakliže by se v budoucnu rozhodnul objekt restaurace opustit – například z důvodu výpovědi nájmu anebo jednoduše proto,že kapacita nebude stačit přílivu nových hostů … a proto si přece pivovar chce pořídit, nebo ne ? Ale i když je restaurace ve vlastnictví provozovatele minipivovaru a je schopná pojmout dostatek hostů, přesto musí majitel minipivovaru počítat s budoucím rozšiřováním výrobní kapacity pivovaru a jeho výstavu. Většina majitelů minipivovarů vám potvrdí, že po spuštění výroby piva netrvalo dlouho a návštěvnost restaurace vzrostla i na čtyřnásobek. Místo původní obavy, aby na sebe pivovar vydělal, mají nyní starosti s tím, kam umístí další kvasné tanky a jak posílí varnu.

Mobilní minipivovary MOBBEER jsou koncipovány jako modulární řešení. Dopředu se počítá s tím, že provozovatel restaurace si nejprve pořídí minipivovar menšího výkonu a výstavu. Teprve až se mu výroba piva rozjede a restauraci začne navštevovat dostatek hostů, přistoupí k navýšení výstavu a později i k posílení varny. Nestačí výstav ležáckého sklepa ? Přikoupíte další modul a rozšíříte výstav třeba na pětinásobek. Nestačí už výkon varny? Vyměníte modul varny za varnu s větším výkonem a stávající varnu jednoduše prodáte. Nový majitel si ji odveze na návěsu nákladního auta a hned zítra už může vařit vlastní pivo.

Zajímavým řešením je i varna zabudovaná napevno v objektu restaurace (sládek vaří pivo před zraky hostů) a moduly ležáckých sklepů umístěné vně restaurace, když na ležácký sklep není v budově místo. Anebo opačné řešení, kdy restaurace má kvasné tanky umístěné ve vlastním sklepě, ale modul varny je v kontejneru za domem. Z uvedeného výčtu možností je zřejmé, že variabilní modulární řešení minipivovaru najde svoje uplatnění především v těch restauracích, kde je pro minipivovar málo místa anebo místo žádné.

Nejmenší minipivovar lze pořídit od 1.590.000 korun, cena nejvýkonnějšího minipivovaru s varnou 600 litrů a ročním výstavem až 1872 litrů piva za rok (s možným rozšířením o další modul ležáckého sklepa) atakuje cenu 3.500.000 korun. Z nabídky si tedy vybere jak malá hospůdka, tak i velké sítě restauračních zařízení s několika restauracemi či zábavními podniky.

Zdroj: www.pivovary.info

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách