Polovina stáčených minerálních vod pramení na západě Čech

Aktualizováno 21. března 2016 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čtyři z osmi dnes stáčených minerálních vod v České republice pramení v Karlovarském kraji. Pro udržení jejich unikátních vlastností je ale nutná velmi přísná ochrana zdrojů, řekla ČTK Jana Ježková, balneotechnička Karlovarských minerálních vod a předsedkyně výkonného výboru Svazu minerálních vod.

Přímo v Karlovarském kraji pramení Magnesia, Mattoni, Korunní i Il-Sano, kterou stáčí pivovar Chodovar v Chodové Plané. V jižních Čechách se pak stáčí Dobrá voda, ve středních Čechách Poděbradka, na Moravě Ondrášovka a Hanácká kyselka. „Ochrana těchto zdrojů má u nás velkou tradici. Je dána i legislativou. Jsou vyhlašována ochranná pásma, kde jsou vymezené činnosti, které se mohou v těchto pásmech provádět,“ řekla ČTK Ježková.
Například pramen minerálky Magnesia, která pramení a stačí se u Mnichova u Mariánských Lázní, se čerpá z vrtů hlubokých okolo 100 metrů. Její složení je přitom stejné už možná tisíce let. Voda, která spadne při deštích, prosakuje podložím, kde se obohacuje o kysličník uhličitý a díky výskytu horniny zvané hadec pak i o vyšší obsah hořčíku, popsala Ježková. Šestikilometrovým nerezovým potrubím je pak voda dopravována do stáčírny, kde se plní do lahví.
Společnou vlastností přírodních minerálních vod je jejich blahodárný vliv na lidský organismus a stabilní vlastnosti. Obsahem prospěšných minerálů se odlišují od pramenitých vod, kojeneckých vod nebo balené pitné vody. Zvláštní kategorií jsou pak léčebné vody, které se využívají přímo k léčbě.
Podle Jany Foltinové, která má na starosti jakost balených vod u společnosti HBSW, vyrábějící Dobrou vodu, mají přitom minerální vody kladný vliv na tělo i při každodenním pití. Obsah minerálů se pohybuje u minerálek v řádu maximálně stovek miligramů na litr, například u Magnesie je obsah hořčíku 170 mg hořčíku v litru, uvedla Foltinová. Doporučená denní dávka se přitom pohybuje okolo 400 mg hořčíku denně.
Zdroj: ČTK, ilustrační foto
Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách